Cum să te laşi de fumat fără să iei în greutate

Cei care vor sa renunte la acest viciu se tem ca in urma renuntarii la acest obicei vor incepe sa ia in greutate. De fapt, multi dintre acestia s-au apucat de fumat tocmai pentru a slabi si sunt convinsi ca odata ce vor renunta la acest obicei se vor confrunta din nou cu probleme de supraponderalitate.

04 iun. 2015, 07:12
Cum să te laşi de fumat fără să iei în greutate

Un studiu recent publicat in International Journal of Clinical Practice (Revista Internationala de Practici Clinice) a dezvaluit ca 53% din fumatori au luat in greutate pe perioada tentativelor anterioare de cesatie, cresterea medie in greutate fiind de 3,5 – 6,5kg in primul an de abstinenta. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care se preocupau cel mai mult de greutatea lor corporala erau cel mai putin interesate de urmarea unui tratament care sa ii ajute sa se lase de fumat. 

Cât de periculoase sunt ţigările. Îţi arată un aspirator şi un filtru de cafea VIDEO

Problemele de greutate reprezinta un impediment important, dar este important sa constientizezi doua lucruri: in primul rand, ar trebui sa iei in greutate cel putin 45kg ca sa anulezi beneficiile asupra sanatatii ale cesatiei; in al doilea rand, este posibil sa te lasi definitiv de fumat si fara sa iti dereglezi greutatea corporala pe termen lung. De fapt, rezultatele studiilor publicate anul acesta au indicat faptul ca, in medie, persoanele care renunta la fumat nu iau in greutate mai mult decat persoanele care nu au fumat niciodata. 

Suna incurajator? Sper ca da, intrucat renuntarea la fumat este, probabil, cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta, iar beneficiile in acest sens sunt imediate. La doar 12 ore dupa cesatie, nivelul de monoxid de carbon din sange scade pana la un prag normal, la un interval de doua saptamani circulatia sanguina si functia pulmonara se imbunatatesc, iar dupa un an, riscul de boala cardiaca se injumatateste. 

Ţigara electronică, de 5-15 ori mai cancerigenă decât tutunul

Pentru a fructifica toate aceste beneficii si pentru a-ti mentine greutatea este important sa te lasi de fumat intr-o maniera strategica, punand in aplicare urmatoarele cinci trucuri. 

Redu caloriile, nu si cantitatea de alimente consumate 

Fumatul reduce simturile gustului si mirosului. Atunci cand acestea revin la normal ca urmare a cesatiei, alimentele consumate vor deveni, dintr-odata, mai gustoase, astfel incat poate fi mult mai dificil pentru tine sa reduci portiile de mancare. In schimb, portiile mari nu echivaleaza neaparat un aport excesiv de calorii – atat timp cat alegi alimentele cu grija. De exemplu, trei cesti si jumatate de popcorn organic preparat in ulei incins, adica o portie de dimensiunile a trei mingi de tenis si jumatate, contine aproximativ 140 de calorii, comparativ cu cele aproximativ 160 continute de numai 11 chipsuri de cartofi sau 12 chipsuri de tortilla. 

Pentru un pranz si o cina copioase, dar cu un aport caloric scazut, ia in considerare urmatoarele optiuni culinare: foloseste ca baza de mancare doua cesti de legume verzi (30 de calorii), garnisite cu putin ulei de masline si otet balsamic, impreuna cu o portie de proteina slaba si cu o lingurita de quinoa. Ca alternativa, poti sa ajustezi dimensiunile portiilor de alimente prajite sau paste, astfel incat pe farfurie sa ai o cantitate mai mare de legume decat de astfel de alimente. 

De exemplu, o portie poate consta din: cate un sfert de ceasca de ceapa, rosii si ciuperci soté, ardei gras, usturoi si verdeturi stropite cu ulei de masline, o jumatate de ceasca de paste din orez brun sau quinoa, impreuna cu un topping de proteina slaba (precum o jumatate de ceasca de fasole alba boabe, crevete, sau carne slaba de pui taiata cubulete). Astfel vei obtine o portie generoasa din punct de vedere cantitativ (aproximativ 3 cesti de mancare!) cu mai putin de 500 de calorii. 

Alege o alimentatie intermediara sanatoasa 

Unul din motivele pentru care esti tentat sa rontai mai multe snacks-uri dupa ce renunti la fumat consta in tendinta de a reproduce miscarea de ducere a mainii in dreptul gurii caracteristica obiceiului fumatului. Dar consumul de calorii in exces de fiecare data cand reiterezi acest obicei (asa cum se intampla cu dulciurile, covrigeii, sau chipsurile) sporeste in mod simtitor riscul de a pune kilograme in plus. Inlocuieste aceste gustari cu legume sarace in calorii si cu continut mare de apa, precum castravetii taiati felii (16 calorii/ ceasca), ridichii (19 calorii/ ceasca), sau rosii cherry, inflorescente de broccoli, si tulpini de telina taiate in forma de pai (fiecare continand 30 de calorii/ ceasca). Poti servi aceste legume cu o portie unica de hummus, guacamole, sau unt de nuci. Acestea sunt disponibile in comert in ambalaje preportionate, ceea ce te poate ajuta sa dozezi mai exact cantitatile consumate. Alte alternative sanatoase privind alimentele ce pot fi consumate cu degetele sunt popcornul, despre care am vorbit deja mai sus, precum si fructele proaspete, ca de exemplu strugurii, fructele de padure si ciresele. Citricele care necesita decojire, precum portocalele sau mandarinele, sunt alegeri la fel de potrivite; iti vor tine mainile ocupate si furnizeaza un aport caloric redus. Bonus: in cazul in care se intampla sa trisezi cu cate o tigara, un consum bogat al produsele alimentare descrise mai sus te va descuraja sa revii la obiceiul fumatului, intrucat acestea inrautatesc gustul tigarilor, ne indica rezultatele unui studiu intreprins de Universitatea Duke. 

Apeleaza la supresori de apetit naturali 

Fumatul reduce pofta de mancare, asa ca renuntarea la fumat poate duce la instalarea brusca a senzatiei de foame. Din fericire, anumite alimente si obiceiuri pot contracara acest efect. De exemplu, grasimile „benefice” continute de nuci, seminte, masline, si avocado cresc satietatea si incetinesc golirea stomacului, intarziind, astfel, aparitia senzatiei de foame. Pentru a fructifica acest avantaj, include grasimi sanatoase in fiecare portie de mancare pe care o consumi. De exemplu, omogenizeaza bine ulei de cocos sau de nuci intr-un shake, foloseste ulei de masline la sotarea si prajirea legumelor, adauga avocado la salate si omlete, adauga o bucata de guacamole la supa, si presara nuci macinate sau taiate marunt peste alimentele prajite. 

Stimuleaza metabolismul corpului in mod natural 

Fumatul accelereaza usor metabolismul corpului, astfel incat, in urma cesatiei, este necesar sa apelezi la moduri naturale si sanatoase de a maximaliza rata metabolica pentru a evita cresterea in greutate. Metodele recomandate in urma studiilor includ cresterea consumului de apa si de ceai verde neindulcit (nota: daca nu agreezi gustul neindulcit al ceaiului, poti adauga cateva picaturi de suc de fructe 100% natural), condimentarea alimentelor cu ardei iute (jalapenos proaspat sau piper cayenne sau chili uscat ori macinat), cresterea aportului proteic, si asezonarea portiilor cu condimente precum ghimbirul, piperul negru, usturoiul si concentrat natural de citrice. In cadrul studiilor, toate strategiile descrise si-au dovedit eficacitatea cu privire la cresterea senzatiei de satietate, iar condimentarea meselor cu acceleratori metabolici nu va afecta cu nimic savoarea alimentelor consumate si, totodata, te va ajuta sa eviti sararea sau indulcirea in exces a portiilor. 

Fa cat mai multa miscare 

Pe langa arderea caloriilor, miscarea ajuta si la reducerea poftei de a fuma, respectiv la atenuarea simptomelor de retragere caracteristice cesatiei. Totul este sa gasesti moduri atractive de a face miscare. Un studiu recent a descoperit ca cei care percep exercitiile fizice ca pe un fel de „munca” tind sa caute recompense pentru efortul depus, precum gustari „meritorii” sau mese mai bogate, care pot anula beneficiile efortului fizic cu privire la slabire. Pentru a evita aceste efecte, alege activitati solicitante din punct de vedere fizic, dar care sa nu para o corvoada sau o pedeapsa. Ia lectii de dans, planifica o drumetie de o jumatate de zi, sau o plimbare lunga cu bicicleta impreuna cu un prieten, incearca sa faci lucrurile pe care iti doreai de mult sa le faci, precum mersul pe role, alpinismul interior, paddle boarding, sau inscrie-te intr-o liga de volei sau de dodgeball. 

Practicarea de activitati fizice agreabile iti poate deschide perspective noi privind noul tau stil de viata ca nefumator, reducand, astfel, riscurile unei recidive.

Mai multe detalii pe www.secretele.com