Cum să-ţi construieşti o casa ieftină, dar cu bun gust. Vezi aici la ce poţi face economii

Construcţia unei case poate costa mai puţin dacă proprietarul ştie din start ce vrea şi, mai ales, de ce are nevoie. Orice idee ulterioară îl va costa destul de mult. 

13 feb. 2012, 08:36
Cum să-ţi construieşti o casa ieftină, dar cu bun gust. Vezi aici la ce poţi face economii

Construirea unei case este un demers care se poate încheia cu un imobil la un raport calitate-preţ excelent sau cu o locuinţă care a costat foarte mult. Prima tentaţie a oricărui om care-şi face o casă este să caute materialele cele mai ieftine. Însă, marile economii nu se fac de aici. Specialiştii spun că foarte mult contează dimensionarea casei în funcţie de necesităţi. De asemenea, în cazul materialelor se poate face economie prin eliminarea intermediarilor.

În cazul unui imobil, cel mai mult se cheltuieşte pentru structură şi finisaje. „În urma studierii ofertei de la mai mulţi comercianţi, am obţinut următoarea structură medie de costuri: serviciile – proiectare, dirigenţie şi altele – 4%, structura – 36,7%, zidăria – 6,5%, instalaţiile – 9,2%, finisajele – 43,6%“, a spus pentru RTV.NET, inginer Lucian Bolcaş, administratorul site-ului www.constructii.ro.

Structura de calitate

În cazul structurii, specialiştii nu iau în calcul rabatul de calitate. Trebuie respectate datele din proiect şi modul de execuţie pentru a elimina problemele ulterioare.

„Poţi să modifici orice, dar la structura de rezistenţă nu ai voie să umbli. O economie de aproximativ 10% din preţul materialelor de construcţie se poate face dacă ocoliţi intermediari”, a mai spus Lucian Bolcas.

De asemenea, este indicat ca betonul să nu se prepare în curte. Calitatea betonului din staţia de profil este considerată mai bună, iar o structura realizată în acest mod va fi mai rezistentă decât una din beton preparat în curte.

Structura de rezistenţă poate avea anumite costuri nu numai raportat la materialele folosite, ci chiar la geometria ei. Astfel, cele mai performante structuri sunt cele care permit o scurgere firească a eforturilor în plan vertical şi disiparea lor în sol. Pereţii de rezistenţă să fie unul peste celalălt, numărul de console să fie cât mai mic posibil, geometria axelor să fie rectangulară. Ca principiu, orice «fantezie» structurală creşte costul locuinţei„, a spus Octavian Ungureanu, arhitect la compania Trilitica Frame Invest.

Casă după necesităţi

Cheltuielile vor creşte foarte mult dacă se va realiza o casă nu în funcţie de necesităţile reale, ci de dorinţele ţinute secret din tinereţe. Arhitectul Octavian Ungureanu consideră că ierarhizarea spaţiilor este foarte importantă. Se recomandă tratarea mai generoasă a anumitor spaţii funcţionale, cum ar fi camera de zi, locul de luat masa, al celor care adăpostesc activităţi comune şi reducerea celor care sunt destinate activităţilor individuale. De asemenea, se recomandă eliminarea circulaţiilor inutile, precum holuri sau coridoare care pot fi incluse în spaţii cu o funcţiune utilă. Este indicată şi reducerea numărului de balcoane sau logii, în condiţiile în care în curtea casei se poate amenaja o terasă la nivelul solului.

Fiţe care cresc preţul casei

„Una dintre primele erori comise de mulţi dintre cei care îşi construiesc case este «umflarea» nevoilor reale”, spune Octavian Ungureanu. Un garaj la subsol se poate dovedi inutil dacă acesta poate fi amenajat în curte sau înlocuit chiar cu o copertină. Specialistul de la Trilitica frame Invest spune că garajul la subsol presupune lucrări de izolaţii, betoane, armături, săpături, instalaţii de încălzire şi altele, astfel că în final ajunge să coste aproape cât un automobil nou.

La fel se prezintă situatia şi în cazul în care se vrea o cramă la subsol. Un living cu o suprafaţă de 30-35 mp este considerat suficient chiar şi pentru o familie numeroasă, care doreşte în această încăpere şi amenajarea unui loc pentru a lua micul-dejun. De asemenea, pentru o bucătărie se consideră că o suprafaţă de 12 metri pătraţi este mai mult decât decentă. Toate suprafetele considerate „în plus” atrag cheltuieli suplimentare atât în ceea ce priveşte întreţinerea lor, dar mai ales pentru construcţie. Acest lucru se va vedea mai ales în cazul finisajelor.

Rolul finisajelor

Finisajele reprezintă aproape jumătate din cheltuielile pentru ridicarea unei case. Totuşi, şi aici se pot face economii consistente. „Compoziţional, finisajele trebuie să reflecte calitatea şi importanţa fiecărui spaţiu în parte. Poate cel mai bun exemplu sunt casele vechi în care, faţă de luxul uneori ostentativ al spaţiilor reprezentative, cu picturi, profile acoperite cu foiţe de aur, coloane de marmură, lambriuri din esenţe scumpe, spaţiile anexe erau tratate mai mult decât auster. Uneori un singur perete tratat deosebit decât restul casei poate aduce un aer de o extremă eleganţă, numai prin proporţii, culoare, textură, calitatea materialului.

Un singur perete tratat cu o piatră frumoasă, costând de zeci de ori mai puţin decât un singur finisaj scump folosit excesiv, poate face diferenţa dintre un spaţiu plăcut şi unul costisitor. În ceea ce priveşte spaţiile vitrate, recomandabil este ca în cazul spaţiilor de zi acestea să fie generoase, în vreme ce în cele în care nu necesită prea multă lumină să se facă o economie masivă. Un calcul bazat pe preţul tâmplăriei din PVC poate da dimensiunile economiei care se realizează.