Cum să-ţi înveţi copilul să se protejeze de cei care îi fac rău!

Pe masura ce copilul creste si se confrunta cu lumea dura in care traieste, trebuie sa iasa din sfera de protectie excesiva pe care parintii si caminul le ofera si sa invete cate putin cum sa aiba grija de sine si, mai ales, cum sa identifice care ii sunt drepturile asupra propriului corp precum si ce face rau, cine ii face rau si mai ales ce inseamna sa ii faca cineva rau. 

09 nov. 2017, 21:06
Cum să-ţi înveţi copilul să se protejeze de cei care îi fac rău!

Cand parintele este agresorul propriului copil

Uneori chiar tu, parintele, ii poti face rau, voit sau nu. Daca iti lovesti copilul, cere-ti scuze cat de curand se poate. Explica-i ca ti-ai pierdut cumpatul si recunoaste ca asta nu este o scuza. Constientizeaza ca nu ai niciun drept sa il lovesti, indiferent ce a facut, cat de grav ti s-a parut si ca este doar problema ta ca recurgi la nervi la acest mod de manifestare a lipsei tale de autocontrol si de metoda mai buna de educare a lui. Cand il lovesti, ii faci rau. Asigura-te ca a inteles ca iti pare rau si ca nu vei mai repeta gestul. Daca continui sa iti lovesti regulat copilul, cauta ajutor de specialitate pe plan psihologic. Raul pe care i-l poti face ii poate afecta intreaga viata.

Invata-l exact partile corpului sau. Care sunt atingerile permise si care nu

In jurul varstei de 4 ani, copilul trebuie sa stie numele fiecarei parti a corpului sau. Multi parinti si educatori evita din falsa pudoare sa denumeasca sau sa invete copilul si despre zona sa genitala, asa ca descrierea corpului sau se produce cam asa: „acesta este capul meu, gatul, mainile, pieptul, stomacul si picioarele”. Ce lipseste? Copilul tau trebuie sa stie ca penisul si vaginul si fundul sau sunt parti ale corpului la fel de firesti ca bratele si picioarele.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.