Cum se ajunge la criza cardiacă

La fiecare jumătate de oră, 1 român suferă un infarct miocardic. În 1 din 10 cazuri, persoana nu supravieţuieşte.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 09:43
Cum se ajunge la criza cardiacă

În zilele noastre, infarctul este o adevărată problemă de sănătate publică. Nu doar cei în vârstă sunt afectaţi, aşa cum se crede, ci şi tinerii. Pentru a afla mai multe despre modul în care se produce criza cardiacă, este bine să ştim ce este inima şi cum funcţionează.

„Inima este un muşchi care primeşte sânge cu oxigen şi substanţe nutritive prin 3 vase – arterele coronare. Pe pereţii acestora, se pot forma plăci de aterom (depuneri de colesterol şi alte substanţe), care îngustează diametrul vasului. Dacă deasupra unei plăci se formează brusc un cheag de sânge şi vasul se închide complet sau aproape complet, muşchiul din zona respectivă rămâne dintr-odată fără sursă de oxigen, şi celulele încep să moară. Acesta reprezintă un infarct miocardic”, explică dr. Maria Jalba, medic specialist cardiolog.

Nealimentarea cu sânge a porţiunii de miocard afectate duce la distrugerea treptată a fibrelor musculare (necroză). În urma unui infarct, inima nu mai e capabilă să pompeze sânge în corp.

Ce complicaţii pot să apară

Moartea subită a victimei este complicaţia de temut a unui infarct miocardic. Aceasta este cauzată de fibrilaţia ventriculară, o tulburare de ritm gravă, care se manifestă prin contracţii ale inimii cu o frecvenţă de 400-600 pe minut. În primele 2 ore de la producerea infarctului, riscul de apariție a aritmiilor severe este cel mai mare. Alte complicaţii posibile sunt insuficienţa cardiacă şi edemul pulmonar acut.

Ateroscleroza, inamicul nr. 1

Principala cauză a infarctului miocardic este ateroscleroza. Plăcile de aterom se formează treptat pe pereţii arterelor, fiind alcătuite, în principal, din colesterol, precum şi din alte substanţe precum calciul. Ateroscleroza poate reduce diametrul arterelor coronare chiar şi cu 50% fără să producă simptome. Când îngustarea devine semnificativă, circulaţia sângelui la muşchiul cardiac este serios afectată.

În momentul în care placa de aterom se rupe, corpul încearcă să repare acest lucru prin formarea unui cheag de sânge în jurul ei. Ruperea cheagului poate duce la blocarea completă a arterei şi astfel apare atacul de cord.

Alte cauze ale crizei cardiace sunt anomaliile congenitale ale arterelor coronare, emboliile coronariene şi afecţiunile valvei aortice.

Ştiai că…

…până în 2025, Organizaţia Mondială a Sănătăţii are ca obiectiv reducerea cu 25% a deceselor premature cauzate de bolile cardiovasculare?

Cum îţi dai seama că ai probleme cu inima, citeşte AICI.