Cum se bea vinul: Sfaturi pentru a te bucura de băutura potrivită la momentul potrivit

Băutul vinului nu este un lucru aşa de simplu cum ar crede unii. Când alegi şi bei vinul trebuie să iei în considerare nu doar preferinţe, ci şi alimentele cu care urmează să însoţească băutura preferată de Bachus.

RomaniaTV.net
13 nov. 2014, 11:10
Cum se bea vinul: Sfaturi pentru a te bucura de băutura potrivită la momentul potrivit

Cât de mult contează calitatea unui vin şi care sunt lucrurile de care trebuie să ţinem cont atunci când citim o etichetă a unei sticle de vin v-am prezentat anterior. Acum, va arătăm cum se bea vinul.

Cei mai mulţi băutori de vin îşi toarnă în pahar şi beau, dar lucrurile sunt mai complicate decât atât.

Astfel, există o serie de paşi care trebuie urmaţi, cum ar fi aducerea vinului la temperatura potrivită, alegerea paharelor adecvate, lăsarea lui să se aşeze şi mirosirea aromei.

Citeşte şi Călătorie europeană pe drumul vinului. De la Bordeaux la Budureasca

Cum se bea vinul

În funcţie de culoarea lui, vinul trebuie aduc la temperatura potrivită. Vinul alb se păstrează la frigider o oră înainte de servirea lui, în timp ce cel roşu se consumă la temperatura camerei.

Dacă vinul are sedimente va trebui să îl decantaţi. Turnaţi băutura într-un alt recipient printr-o pânză, o sită finaă sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impurităţi care vă pot împiedica să savuraţi vinul la adevărata sa calitate.

Citeşte şi De ce este mai bun vinul vechi, dar şi mai scump. Care este secretul

Folosind un pahar potrivit turnaţi băutura şi lăsaţi-o să respire pentru a permite aromelor să se îmbine o dată intrate în contact cu aerul.

Mirosiţi vinul pentru a inhala parfumul, deoarece gustul unui vin depinde foarte mult de mirosul său.

Luaţi o înghiţitura şi păstraţi-o în gură pentru câteva secunde. După ce îi gustaţi diferitele arome îl puteţi înghiţi uşor.

Un vin cu o aromă deosebită este Noble 5 de la Budureasca. Noble 5 este un decupaj creat din cinci soiuri nobile de struguri: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz şi Feteasca neagră. Acest cupaj este maturat în baricuri de stejar românesc şi franţuzesc pentru a devenit un vin armonios şi cu adevărat nobil.

Cum se potriveşte vinul cu alimentele

Ca să poţi savura sau servi un vin potrivit mesei sau cinei pe care urmează să o iei trebuie să ştii următoarele recomandări:

– Pentru aperitive se potrivesc vinurile albe şi seci

– La mâncărurile cu peşte se serveşte vin alb şi sec

– Mâncărurile cu carne de pasare se potrivesc cu vinurile albe şi seci

– Felurile de mâncăre cu carne de porc, vită sau vânat merg cu un vin roşu

– Platourile de brânzeturi se potrivesc de minune cu vinurile roşii

– Desertul se serveşte cu vinuri dulci şi aromate.

O colecţie de vinuri demidulci, perfecte pentru a fi savurate la desert, găseşti în magazinul online Budureasca. Colecţia Bristena conţine trei variante: Tămâioasă Românească, Busuioască de Bohotin şi Muscat Ottonel.

Cum se serveşte vinul invitaţiilor

Dupa acceptarea vinului de catre gazda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza:

– Daca exista un oaspete de onoare el sau ea trebuie servit primul.

– Femeile in varsta

– Femeile tinere

– Barbatii in varsta

– Barbatii tineri

– Paharul gazdei este intotdeauna umplut ultimul.

In cazul in care se serveste un vin alb, sticla trebuie pusa in frapiera. In cazul unui vin rosu, sticla se asaza in fata gazdei pe o farfuriuta, cu eticheta indreptata spre el/ea.