Cum se face tortul „Tabla de şah”

Se crede că șahul a apărut prima dată în India, de unde s-a răspândit treptat în întreaga lume. În Evul Mediu era considerat un joc de elită, interzis de Biserică pentru câteva secole. Totuși, tabla de șah îndoita a fost inventată chiar de un preot, care folosea acest truc pentru a părea că poartă asupra sa două cărți puse una peste alta. Dacă vrei să creezi același efect cu un desert delicios, încearcă această rețetă de tort cu blat tablă de șah, bun pentru jocul în bucătărie, dar și mai bun de mâncat!

28 feb. 2017, 08:28
Cum se face tortul „Tabla de şah”

De ce ai nevoie pentru a pregăti tort tablă de șah

Pentru blat

350 g unt

350 g zahăr

esență de vanilie, după gust

6 ouă

1 lingură ulei vegetal

350 g făină

10 g praf de copt

1 praf de sare

50 g pudră de cacao

60 ml lapte

Pentru crema de ciocolată

150 g ciocolată neagră

150 ml smântână lichidă

Pentru glazură

6 albușuri

400 g zahăr brun

250 g unt

esență de vanilie, după gust

ornamente pentru tort, opțional

Cum pregătești tortul tablă de șah

Încălzești cuptorul la 180 de grade. Amesteci untul și zahărul, apoi adaugi ouăle, esența de vanilie și uleiul. Presari făina treptat, praful de copt, sarea și mixezi. Separi compoziția în două vase. În primul, combini cu pudra de cacao și 30 ml lapte, iar în celălalt doar cu restul de lapte. Pui conținutul în două forme mari de ornat speciale sau două pungi tăiate la capăt.

Într-o tavă tapetată circulară, de aproximativ 50 cm, torni un contur de vanilie de-a lungul marginilor, apoi unul de ciocolată și continui alternând  astfel, până o acoperi în totalitate. Dai la copt 20 de minute.

Pentru glazură, amesteci albușurile și zahărul la foc mediu, până se topește de tot. Iei de pe foc, transferi în alt recipient și mixexi la viteză mare, 5-10 minute. Adaugi treptat untul și esența de vanilie. Lași la racit.

Pentru cremă, încălzești smântâna, iar atunci când începe să fiarbă presari bucățile de ciocolată, până obții un amestec omogen. Dai la răcit. Torni crema și glazura peste blat. Servești cu ornamente pentru tort sau ciocolată rasă pe deasupra.

Când ai poftă de un desert apetisant, încearcă şi reţeta de tartă cu cremă de ciocolată și frișcă!