Cum se plăteşte din 2018 CAS şi CASS din 2018? Fiscul a modificat substanţial formularul 600

Publicat: Miercuri, 10 Ianuarie 2018 10:12 // Actualizat: Miercuri, 10 Ianuarie 2018 10:12 // Sursa: romaniatv.net

O serie de modificări în domeniul contribuțiilor sociale datorate de către persoanele fizice se aplică de la 1 ianuarie 2018, potrivit ultimelor modificări aduse Codului fiscal. În contextul în care contribuțiile la pensii (CAS) și cele la sănătate (CASS) datorate de persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente sunt raportate acum la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, a apărut un act normativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) prin care sunt actualizate formularele utilizate în acest sens, fiind stabilită și o nouă procedură.

Foto: agrointeligenta.ro

Ordinul ANAF nr. 4.1402017 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041 din 29 decembrie 2017 și a intrat în vigoare la momentul publicării.

Citeşte şi Liviu Pop are o veste proastă pentru profesori. Vezi ce se întâmplă cu salariile cadrelor didactice

Recent, prin OUG nr. 79/2017 a fost stabilită, de la 1 ianuarie 2018, limitarea bazei de calcul la salariul minim brut pe economie, atât în cazul CAS, cât și CASS, pentru PFA și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente, cu mențiunea că pentru CAS se poate alege și un plafon superior.

Mai precis, contribuțiile vor fi plătite la nivelul unui venit ales de contribuabili, care nu va putea fi însă mai mic decât valoarea salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei, așa cum Guvernul a stabilit recent prin HG nr. 846/2017.

Conform legislației în vigoare, obligate la plata CAS și CASS sunt persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente și nu sunt exceptate de la plata contribuțiilor, așa cum vom arăta mai jos.

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6495
RON
11 Dec
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H