Cum se pregătesc autorităţile pentru situaţii de urgenţă. Arafat: Progrese se fac continuu. Se fac dotări, proiecte

Tragedia de la Colectiv schimbă legile pentru intervenția în caz de dezastre. Raed Arafat anunță cum vor acționa instituțiile statului în cazuri de forță majoră, pentru a nu se mai crea haos. Totul după ce Guvernul a adoptat o hotărâre pentru managementul situațiilor de risc, informează România TV.

05 aug. 2016, 11:17
Cum se pregătesc autorităţile pentru situaţii de urgenţă. Arafat: Progrese se fac continuu. Se fac dotări, proiecte

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, la România TV, că au fost aduse modificări vechii hotărâri de guvern 2288 din 2004, fiind abrogată printr-o nouă hotărâre care „să clarifice mult mai bine modul de acţiune în situaţiile de urgenţă şi rolul instituţiilor şi persoanelor”.

Progrese, şi fără exagerare o spun, se fac continuu, deci echipe de lucru, strategii care se fac, dotări, proiecte. Este o activitate continuă, amplă, la nivel Departamentului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi celelalte structuri coordonate de departament pentru îmbunătăţirea situaţiei şi îmbunătăţirea modului de acţiune când vine vorba de sprijinul populaţiei şi de intervenţie la situaţiile de urgenţă. Noi am explicat modificările aduse unei vechi hotărâri de guvern, hotărârea 2288 din 2004 care a fost abrogată printr-o nouă hotărâre, o hotărâre care a venit să clarifice mult mai bine modul de acţiune în situaţiile de urgenţă şi rolul instituţiilor şi persoanelor. În primul rând, s-a stabilit clar cine sunt managerii riscurilor şi ce rol au în prevenire, pregătire, răspuns, refacere„, a declarat Raed Arafat.

Mai mult, secretarul de stat a vorbit şi despre intervenţia în caz de cutremur.

În caz de cutremur, instituţiile care sunt implicate, principale de intervenţie, rolul principal de intervenţie fiind al structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Managementul riscului în general al cutremurului pe partea de prevenire, pe partea de refacere este al Ministerului Dezvoltării. Noi cu ISU am emis mai multe sfaturi prin mai multe videoclipuri, printr-un proiect care s-a numit „Nu tremur la cutremur” şi care explicau cum să reacţioneze oamenii în diferite ipostaze în caz de cutremur. Continuăm partea de pregătire a populaţiei. Aplicaţia ISU este descărcabilă de pe Google Play sau App Store şi care vine cu alerte, cu informări. Poţi chiar să interacţioneză, să trimiţi mesaje sau poze către ISU. Aplicaţia are şi o parte educativă: cursuri, filme„, a spus acesta.

Citeşte şi Raed Arafat: Va fi derulată procedura pentru dotarea serviciilor de ambulanţă pe următorii patru ani