Cum se vede Europa de la mine din birou

Publicat: Marţi, 20 Noiembrie 2012 12:59 // Actualizat: Marţi, 20 Noiembrie 2012 13:00 // Sursa: RTV.net

Nu ştiu câţi dintre voi au mai primit în ultimii ani o scrisoare. O scrisoare reală, pe hârtie. Una pe care să o poţi simţi, pipăi, căreia îî poţi simţi mirosul. Să fi fost scrisă cu pixul sau cu stiloul pe o foaie de caiet sau pe cîteva coli albe. Nu dintre cele care se pun în imprimantă, ci din cele găsite şi abandonate în casă, printre te miri ce alte zeci de hârtii.

O scrisoare dintre acelea scrise mărunt, pe fiecare rând, cu tăieturi şi ştersături. Cu adnotări pe margine şi scrisă inclusiv pe lateral, dacă se poate, căci altă foaie nu a fost de găsit.

O scrisoare în care să se vadă mână celui care îţi scrie, în care rândurile se duc în sus sau în jos şi din care experţii grafologi ar putea citi caracterul unui om. O scrisoare în care să poţi vedea lacrimile cuiva sau urmele de pe masa din bucătărie.

O scrisoare venită dintr-o Românie de demult, în care poate mai stau bunicii tăi, cu povestirile despre nişte oameni pe care nu i-ai întâlnit niciodată.

Eu primesc o astfel de scrisoare în fiecare zi. Măcar una.

Mă strigă fetele de la recepţie. „Domnu’ Cătălin, aveţi un plic.” Sunt plicuri mari cu documente şi poveşti de o viaţă. Sunt plicuri mici, minuscule, despre care credeam că nu mai există. Nu sunt cu lipici autocolant, ci date cu salivă şi umplute cu speranţe.

„Mă numesc Mihai şi am 24 de ani. Am stat într-o casă de copii....” e începutul uneia dintre ele...O atestă adeverinţa pusă în plic. Ştiaţi că se dau adeverinţe care arată că ai fost într-o casă de copii? „Îmi caut loc de muncă”, spune Mihai. „Vă rog, domnule Striblea, să mă ajutaţi să-mi găsesc să muncesc undeva. Sunt cuminte şi nu fac necazuri nimănui. Am lucrat la o brutărie, dar acum m-au dat afară...Nu am unde sta ori ce mânca...”

O alta vine pe multe foi mari de caiet studenţesc. Între ele, lipite, sunt multe, multe, acte medicale. Foi de ieşire din spital, foi de observaţie, scrisori medicale cu o boală de care nu am auzit niciodată şi pentru care mi-ar trebui un rând s-o scriu.

Alături o copie a unui buletin. Un băiat, frumos, de 15 ani dintr-un sat uitat de Dumnezeu în Vrancea. Un băiat care până acum un an a mers la şcoală, s-a bucurat de viaţă, a învăţat şi a sperat că va ieşi în lumea cea mare pe care o vede la televizor. O boală ereditară rară l-a pus într-un cărucior cu rotile pentru restul vieţii. (ce clişeu tâmpit, sunt sigur că el nădăjduieşte că totul se va rezolva). Cel care îmi scrie e tatăl său. Are nevoie de bani pentru operaţie şi speră să-i găsească la Gigi Becali.

O frază de acolo mă urmăreşte de când am primit-o. „Vă rog, ajutaţi-ne.  De când starea sa s-a înrăutăţit, copilul mă acuză pe mine şi pe cei din casă că nu vrem să facem mai mult pentru el.”

Ce - doamne, iartă-mă - poate să facă mai mult un părinte din fundul Vrancei pentru copilul său decât să-l poarte la toate spitalele mari până la Buzău şi să-i scrie lui Gigi?

Deseori în faţa uşii de la RomâniaTV mă aşteaptă oameni cu hârtii în mână. De data asta, domnul e proaspăt bărbierit, îmbrăcat frumos, la costum şi cravată. „Domnule Striblea, de 5 ani mă judec cu ei. Aveţi 10 minute să mă ascultaţi? Am documente, am decizii în instanţă, dar nu mai am speranţă. Poate la televizor...”

Ce să-i spui? Că durerea sa cea mai mare ar putea să nu intereseze atât de multă lume? Că altele sunt regulile lumii în care trăiesc? Că programele de televiziune se adresează unor milioane de oameni? Şi că rareori rezolvă dramele fiecăruia dintre noi?

E o neputinţă pe care o trăiesc zi de zi. Scrisorile se adună într-un dulap în spatele meu. Unele, s-au transformat în subiecte. Dar multe, cele mai multe, prea multe, au rămas pe raft laolaltă cu fărâme de viaţă şi zeci de speranţe.

Mă uit la domnii Ponta şi Băsescu. Dialogul lor înalt despre consilii, bani, stat de drept şi veto e, de cele mai multe ori, intraductibil celor care-mi scriu. România lor e mult mai dureroasă, mai palpabilă şi cu totul altfel decât se vede în cele două birouri. Drama lor nu trece nici dacă se dă un veto, nici dacă unul e ilegitim, nici dacă celălalt nu e văzut cu ochi buni de Europa.

Viaţa noastră e acum şi aici. Şi tare e greu de tradus o cifră oficială din birou în viaţa unui semen al tău. De câţiva ani guvernele şi preşedinţia României au luat-o pe o cale doar de ei ştiută şi din care viaţa nu tresaltă.

Părticica de Europă care intră în biroul meu pe multe petice de hârtie îmi arată o ţară ruptă de Europa lor. Şi în faţa căreia eu sunt neputincios. Dar eu măcar o văd.

 

23 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 dec 22:03
Răspunde | Votează email 0 email
jalal
Surpriza pe care le are pentru denumirea primului ministru dupa mine este primarul din sibiu si mai adaug ca imi pare rau ca crin antonescu si ponta sunt fricosi si sper ca dupa alegeri sa tin de cuvant si sa nu mai accepta opini alti din europa sau america si sa nu faca ce au facut in vara pe care au tradat poporul cu 7.4 milioane de voturi pentru demisia lui basescu.
04 dec 12:03
Răspunde | Votează email 0 email
Varzaru Benny
I TI MIROASE GURA A CACAREAZA DE OI ALBANEZE.!!ASEARA CEL MAI LINGEAI INTRE BUCI PE ALBANEZU PENAL FEKALA JIJI...TE INVAT CEVA, INTREABAL CA TI ANI DE PUSCARIE O SA FACA DACA NU IA SCAUNU IN PARLAMENT PENTRU IMUNITATE??? VINE LA VOI CU CADORII CIOBANU CA LA DRAGOSTEASCA SI GHIORGHE CU SAMPANIILE LA REALITATEA SI PLICURII PLINE CU BANI...BANII FURATI DE LA ARMATA ROMANA CU TERENURILE ..CHESTIA CU BABIUC ..DOSARUL E IN PROCESARE ..ASTA NU IL INTREBI "ZIARISTULE" ????
04 dec 12:00
Răspunde | Votează email 0 email
Varzaru Benny
I TI MIROASE GURA A CACAREAZA DE OI !!ASEARA CEL MAI LINGEAI INTRE BUCI PE ALBANEZU PENAL FEKALA JIJI...TE INVAT CEVA, INTREABAL CA TI ANI DE PUSCARIE O SA FACA DACA NU IA SCAUNU IN PARLAMENT PENTRU IMUNITATE???
02 dec 19:48
Răspunde | Votează email -1 email
Marilena Arama
DE LA TINE DIN BIROU ,NU STIU CUM SE VEDE,DAR MAI BINE DUTE IN BIROUL DE ALATURI ,LA SEBASTIAN GHITA ,SI ASTEPTAM SA NE SPUI CE VEZI....MI-MILA DE TIPUL ASTA DE JURNALISTI ,PLATITI POLITIC.CE PACAT CA SE VIND ,PE NIMIC ,IMPOTRIVA REALITATII ACESTEI TARI.PENIBIL ,ZAU....
01 dec 16:03
Răspunde | Votează email 0 email
sanyi czap
dece se inghesuie si se bat pt o portie de mincare?pt ca e gratis ,pe vremea lui ceao, chiar si un MIC,il plateai ,dar mai un vin sau o fasole,asa ca ne miram?din neam de DACI am devenit neam de SUPER BOGATI ,sau SUPER CERSETORI,si ne miram de TIGANI in EUROPA?REVOLUTIA in asta a transformat poporul lui DECEBAL,si nu poporul lui ATILA HUNUL,pacat ca sunt UNGUR nascut in ROMANIA ,si cu asta mam MINDRIT,
30 nov 17:36
Răspunde | Votează email 0 email
laleaua
cind scapam de CORINA DRGOTESCUUU? comunisti si idioti ce sunteti IMI PARE RAU CA NU iam ipuscat cind au fost la IASI pe PONTA si ANTONESCUU
29 nov 19:02
Răspunde | Votează email 0 email
CUCOS GABRIELA
ce cauta soldatii romani in teatrele de operatiuni din afara tarii cind noi nu avem bani pentru finantarea serviciilor publice?
29 nov 18:59
Răspunde | Votează email 1 email
CUCOS GABRIELA
in romania oamenii politici au devenit atat de corupti incit trebuie aplicata formula din anul 1866 domnitor strain-suveran roman
29 nov 18:51
Răspunde | Votează email 1 email
CUCOS GABRIELA
IN ROMANIA OAMENII POLITICI AU DEVENIT ATAT DE CORUPTI CA AR TREBUI SA APLICAM FORMULA CU DOMNITOR STRAIN-SUVERAN ROMAN
29 nov 09:46
Răspunde | Votează email 3 email
romanca
Mai draga,intreaba pe marea jurnalista si colega dragotasca de ce a venit asa repede sa te sustina la mincatul de ..impotriva PDL? Citi bani primiti de la ghita pt:ura, ura usl?
Rusine mare! In USA nu are dragoteasca sanse sa intre in presa ca acolo sint ziaristi adevarati nu vinduti ca voi.Deja ati devenit penibili.De ce nu sustineti profesorii universitari care spun clar de ponta ca a plagiat?
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.6686
RON
23 Jun
noapte 17 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H