Cum şi-a triplat UNPR numărul de parlamentari: De la 15 a ajuns la 62

UNPR, formaţiunea condusă de vicepremierul Gabriel Oprea, şi-a consolidat forţa în Parlament, ajungând în prezent la 62 de senatori şi deputaţi, informează România TV. La alegerile din 2012, UNPR a obţinut 15 mandate şi a reuşit să atragă în rândurile partidului, în ultimii trei ani, alţi 47 de parlamentari. Majoritatea aleşilor care s-au alăturat formaţiunii au venit de la PPDD, partid cu care UNPR a şi fuzionat recent.  

04 aug. 2015, 12:54
Cum şi-a triplat UNPR numărul de parlamentari: De la 15 a ajuns la 62

Partidul lui Gabriel Oprea şi-a triplat numărul de aleşi ai formaţiunii în trei ani, ajungând la 62 de parlamentari în momentul de faţă.

Majoritatea nou-veniţilor în UNPR, peste 20 la număr, au fost membri ai PPDD, grup care şi-a încetat activitatea, se arată într-o analiză a Mediafax. 

La Camera Deputaţilor, după alegerile din 2012, grupul UNPR era format din 10 deputaţi: Laurenţiu Chirvăsuţă, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Constantin Mazilu, Eugen Nicolicea, Dorin Petrea, Iulian Popescu, Ion Răducanu, Valeriu Steriu şi Ion Tăbugan. Alţi cinci deputaţi s-au alăturat grupului, dar între timp l-au părăsit. Este vorba despre Răzvan Tănase, care a trecut de la PPDD la UNPR, apoi a devenit independent, Florin Secară, care a trecut în primii trei ani de mandat prin PDL, PMP, UNPR şi mai apoi PNL, Răzvan Condurăţeanu, fost membru PPDD care a devenit deputat independent, precum şi Gheorghe Nețoiu şi Monica Iacob Ridzi, cărora le-a încetat mandatul în urma condamnărilor penale.

CITEŞTE ŞI Liliana Mincă, despre înscrierea în UNPR: Îmi place să execut ordinele date de GENERALI care au strategii

La Senat, grupul era format iniţial din 5 membri: Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu, Ion Toma, Octavian Bumbu şi Damian Drăghici. Acesta din urmă a demisionat între timp din Parlament, devenind europarlamentar. Senatorul Mihai Neagu, o altă achiziţie a UNPR din grupul PPDD, a redevenit senator independent, după 10 luni în formaţiunea lui Gabriel Oprea. Alţi 11 aleşi s-au alăturat UNPR, grupul senatorial ajungând astfel la 15 membri.

Printre aleşii care s-au alăturat UNPR în ultimii trei ani se numără şi Floriana Jipa, fostă senatoare PPDD, Ciprian Rogojan, fost membru al formaţiei Sistem, Radu Stroe, fost vicepreşedinte PNL şi ministru de Interne, şi Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor în guvernarea PDL.

CITEŞTE ŞI Ilie Năstase s-a înscris în UNPR

UNPR este partidul care a avut cel mai mult de câştigat de pe urma migraţiei politice, în timp ce PPDD a suferit cel mai tare, ajungându-se în situaţia ca grupul să fie dizolvat.

Probleme au avut însă şi cei din PNL, cărora le-au plecat 52 de parlamentari, în timp ce doar 16 s-au alăturat grupului. La aceştia se adaugă şi cei 56 de senatori şi deputaţi care au intrat în PNL ca urmare a fuziunii cu PDL. Şi din PSD au plecat 26 de aleşi, în timp ce doar 11 s-au alăturat grupului, de la alegerile din 2012 şi până în prezent.