Cum sunt păcăliţi românii care îşi cumpăra maşini second hand

Diferenţa medie dintre preţul corect pentru o maşină second hand şi preţul cerut de vânzător este de 980 de euro, iar problema în evaluarea corectă acestor maşini o reprezintă, în continuare, nespecificarea numărului corect de kilometri, potrivit unui studiu de specialitate, realizat pe o platformă online, în care s-au analizat peste 50.000 de anunţuri de vânzare, valabile în perioada iunie-octombrie 2014.

02 dec. 2014, 11:42
Cum sunt păcăliţi românii care îşi cumpăra maşini second hand

Potrivit sursei citate, comparat la nivel de combustibil, diferenţa dintre preţul cerut şi preţul corect este de 1.173 de euro pentru maşinile rulate Diesel, respectiv 638 de euro pentru cele pe benzină, informează Agerpres. Totodată, în cazul a trei din zece modele analizate, atunci când kilometrajul creşte, şi preţul prezintă un trend ascendent.

Citeşte şi Ce maşină poţi să îţi cumperi cu 5000 de euro, dar care să nu fie „RABLĂ”. TOP OFERTE

Cea mai des întâlnită problemă în evaluarea corectă a maşinilor rulate, susţin realizatorii studiului, o reprezintă practica numărului de kilometri daţi înapoi, iar acest lucru este vizibil şi în corelaţia directă dintre preţ şi kilometraj întâlnită la circa 30% dintre anunţurile de vânzare second hand din România.

Conform platformei online VeziCatFace.ro, la nivel de brand, cele mai mari diferenţe dintre preţul corect şi cel solicitat de vânzător se găsesc la mărcile premium. De exemplu, pentru Mercedes-Benz şi BMW, preţul cerut este, în medie, cu 1.825 de euro, respectiv 1.806 euro mai mare decât cel corect, în timp ce pentru un Volkswagen diferenţa este la jumătate, 915 euro.

Citeşte şi Înmatriculările de maşini noi au crescut cu aproape 29% în octombrie, până la 10.113 unităţi

 

De asemenea, pentru un Volkswagen Golf V din 2005, diesel, 1.9 L şi 105 CP, preţul corect variază între 5.000 şi 6.000 de euro, în funcţie de nivelul de echipare. Rezultatele studiului au arătat că 79% dintre anunţurile aflate la vânzare pentru acest model pe piaţa românească au avut un rulaj mai mic decât media din Germania. Dintre acestea, pentru circa 21% din anunţuri, valoarea kilometrajului a fost cu cel puţin 50.000 de km mai mică. În acest fel, vânzătorii au reuşit să crească artificial preţul în medie cu 620 de euro pentru fiecare anunţ pentru acest model.

Analiza de specialitate VeziCatFace.ro a fost realizată luând în calcul un număr de 50.394 de anunţuri de vânzare pentru maşini second hand, valabile în perioada iunie-octombrie 2014.