Cum sunt păcăliţi românii de comercianţi. Preţurile au crescut după scăderea TVA

Comercianţii îi păcălesc pe cumpărătorii români: după ce au aplicat reducerea de TVA, au mărit preţurile cu până la 30 la sută. Scumpirile s-au văzut imediat la produse precum laptele, carnea şi băuturile răcoritoare. De exemplu, preţul unui litru de lapte a crescut cu 14,7% faţă luna iunie.

RomaniaTV.net
07 aug. 2015, 08:48
Cum sunt păcăliţi românii de comercianţi. Preţurile au crescut după scăderea TVA

Preţurile alimentelor au început să crească faţă de acum două luni, atunci când măsura reducerii de TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat în vigoare, astfel că în unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%, scrie zf.ro.

Cele mai vizibile creşteri le-au consemnat, în perioada 8 iunie – 4 august, laptele, carnea de pui, salamul şi apa minerală. De exemplu preţul unui litru de lapte a crescut cu 14,7% faţă de 8 iunie, până la 3,98 lei.

Preţul unei sticle de apă minerală carbogazoasă la 1,5 litri a crescut cu aproape 9%, până la 1,95 de lei.

În unele magazine, preţurile au crescut şi cu 30% la unele produse, cum ar fi pachetele de salam de 100 de grame.

Citeşte şi Cele mai periculoase alimente pe care le poţi mânca dimineaţa

„Preţurile acestea nu pornesc de la producători. N-am făcut majorări de preţ. Noi ca producători nu putem interveni în politica de vânzare a retailerilor, fiecare îşi pune preţurile pe care le doreşte”, spune un manager din industria alimentară.

Avansul preţurilor vine după o perioadă în care magazinele au fost sub atenta supraveghere a mai multor instituţii precum Consiliul Concurenţei, Protecţia Consumatorului sau ANAF, însă lipsa unui monitor al preţurilor face dificilă urmărirea apli­cării reducerii de TVA.

Sunt produse care au ajuns acum să coste la fel ca înainte de 1 iunie, atunci când măsura reducerii TVA a intrat în vigoare. De exemplu, în cadrul Cora Drive un kilogram de pui grill Fragedo costă 10,99 lei, la fel ca pe 29 aprilie, laptele Napolact (1 litru -1,5% grăsime) are acelaşi preţ ca înainte de 1 iunie, iar în cadrul Mega Image preţul unui litru de lapte Zuzu ( 1,5% grăsime) este similar.

Retailerii mari dictează preţurile

Odată cu reducerea TVA în iunie de la 24% la 9%, retailerii au redus preţurile în oferte şi la raft, la produsele de bază, discountul fiind de circa 12%, în linie cu aşteptările. Jucători din piaţă au anunţat atunci că la produsele cu volume mari de vânzări – lapte sau carne – care „cântăresc” greu în coşul de consum sunt cele la care retailerii vor aplica cele mai mari reduceri. Aceste produse cu volume mari de vânzări sunt şi cele la care retailerii aplică cele mai mici marje de profit deoarece consumatorul este atent la orice mişcare de preţ.

„Mutările de preţ ar trebui să se facă mai degrabă la produsele de răsfăţ, unde românii nu sunt atât de atenţi la preţ, la lapte sau salam să creşti preţurile acum şi cu peste 10% este o mutare sinucigaşă”, spune un executiv din piaţă.

Un alt executiv este de părere că o creştere de preţ la lapte sau mezeluri poate fi dictată în toată piaţa şi de un singur retailer. „Dacă Auchan, Carrefour sau Kaufland – cei care dictează preţurile în comerţul modern – decid să majoreze preţul unui articol, piaţa îi va urma. Ei sunt cei care joacă cel mai agresiv pe preţ. Fiecare reţea face monitorizări săptămânale ale preţurilor şi se aliniază la piaţă. Este posibil însă ca majorarea să vină chiar de la unul dintre cei trei pentru a se alinia la concurenţă pentru că reducerea prea mare de preţ nu a fost sustenabilă pe termen lung”, spune un alt executiv din comerţ.