Cum sunt SPIONAŢI politicienii români. Cine sunt demnitarii care au acuzat că sunt FILAŢI

Acuzaţiile de spionaj în politica românească au început să se înmulţească în ultima vreme. După "filajul de la Paris" de anul trecut, care le-a avut ca protagoniste pe Elena Udrea şi Alina Bica, când însuşi preşedintele ţării spunea că a fost mâna serviciilor secrete, anul acesta a venit rândul altor politicieni să reclame că sunt spionaţi. Printre ei, Victor Ponta şi Alina Gorghiu. Un episod mai vechi a vizat-o pe Norica Nicolai, care ar fi fost monitorizată de SRI.

14 aug. 2015, 12:05

Tot mai mulţi politicieni au acuzat că ar fi fost spionaţi atât în ţară, cât şi atunci când sunt plecaţi în vacanţe peste hotare. Ultimul dintre cazuri este cel al premierului Victor Ponta care, la întoarcerea din vacanţa de peste Ocean, a declarat că a fost urmărit de o agenţie privată din Statele Unite, care ar fi fost plătită de un site românesc de ştiri. Acuzaţii similare au făcut şi Elena Udrea şi Alina Gorghiu.

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta şi-a luat un concediu de 12 zile, la sfârşitul lunii iulie, timp pe care şi l-a petrecut, împreună cu soţia şi copiii, într-o vacanţă peste Ocean. Şeful Guvernului a fost fotografiat la sosirea pe aeroportul din Miami şi a doua oară, pe 1 august, când s-a îmbarcat pe vasul Oasis of the Seas în portul Everglades din Fort Lauderdale, alături de soţia sa şi de cei doi copii.

Ambele fotografii au fost postate pe Facebook de Magda Bistriceanu, fostă membră PSD, care a susţinut că a primit imaginile de la „prieteni”.

Citeşte şi: Surse: Victor Ponta s-ar afla în vacanţă pe cel mai mare vas de croazieră din lume

La întoarcerea în ţară, premierul a declarat că fost supravegheat de o agenție privată, plătită de un site de știri din România. 

„Pentru mine strict și pentru familia mea, era un lucru bun și în vacanța asta să nu mai fiu prim-ministru, că nu se mai cheltuiau atâția bani cu supravegherea mea prin diverse țări. (…) O agenție privată de acolo, din America (m-a supravegheat — n.r.). Un site din România a plătit niște oameni acolo, care au stat după noi”, a precizat Victor Ponta la România TV.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea: Nu exclud ca Ponta să fi fost FILAT. Am înţeles că s-a plătit ca să fie URMĂRIT

„E dreptul presei, e dreptul lor lor să facă acest lucru, așa cum e dreptul meu de a merge în vacanță cu familia. De câte ori plec în străinătate apare o fotografie de genul ăsta. Sunt bani pe care îi cheltuie un site privat de știri. Dacă ei îi au, treaba lor”, a adăugat Ponta.

Elena Udrea

Fosta şefa PMP Elena Udrea a făcut însă nişte acuzaţii mai grave. Ea a acuzat serviciile secrete româneşti pentru faptul că au urmărit-o, în februarie 2014, în timpul unei vacanţe la Paris, în care se afla cu Alina Bica, fosta şefă DIICOT, şi Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii.

Citeşte şi: ELENA UDREA, la plimbare cu Alina Bica, şefa DIICOT, în Paris. Mai multe IMAGINI, publicate pe Internet

Imaginile au apărut abia după nouă luni, în plină campanie prezidenţială, fiind publicate pe un site.

Elena Udrea, alături de Alina Bica (îmbrăcată în negru), la Paris

„Fetele s-au distrat foarte bine si au spart cateva zeci de mii de euro. O apropiere intre un om politic controversat, Elena Udrea, o fosta şefă de institutie de stat cu buget dirijat discretionar si o procuroare-sefa pusa politic care ar trebui sa lupte impotriva coruptiei politice si a crimei organizate.

Aceste imagini zac in mai multe redactii din Bucuresti. Au fost tinute la sertar in urma unor presiuni de neimaginat„, scria site-ul joscenzura, care însă la câteva ore, de la postarea fotografiilor, a fost şters de autorii acestuia.

În plus, site-ul a prezentat documente de cazare din care rezulta ca Elena Udrea a fost cazata la Hotel Le Bistro Paris in perioada 13-16 februarie 2014, iar Alina Bica – in perioada 14-16 februarie 2014.

http://media.rtv.net/image/201410/w460/factura_udrea_14194800.jpg

Elena Udrea a acuzat atunci implicarea serviciilor secrete în campanie, alături de principalii candidaţi, Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Este evident un filaj al serviciilor secrete ce s-au obosit, pe cheltuiala statului român, să fotografieze trei femei în vizită privată la Paris. Nu văd relevanţa acestor fotografii după nouă luni de la eveniment. (…) Mă bat nu numai cu contracandidaţii mei şi cu structurile politice din spatele lor, mă bat şi cu reprezentanţi ai serviciilor secrete„, spunea Elena Udrea în octombrie anul trecut, vorbind despre „o lucrătură tipică SIE”.

Elena Udrea şi Alina Bica, la Paris

Traian Băsescu a acuzat serviciile secrete că au spionat-o pe Elena Udrea

Traian Băsescu, aflat la sfârşit de mandat de preşedinte, a intrat în joc şi i-a luat apărarea fostei şefe PMP după apariţia pozelor.

„Aceasta e o operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au făcut între ele. E clar că serviciile sunt în joc”, spunea Băsescu. „Este evident că doamna Bica a fost supravegheată. Pentru ea s-au luat facturile în februarie. Elena Udrea a venit ca un bonus după ce şi-a depus candidatura pe 22 septembrie, când a devenit de interes”, mai preciza fostul preşedinte.

Băsescu i-a chemat, la acel moment, la raport pe şefii serviciilor de informaţii şi le-a cerut să afle cine a urmărit-o pe Elena Udrea.

Citeşte şi: Băsescu, despre Udrea la Paris: E operaţiunea unui serviciu românesc şi a unuia francez. Serviciile, în joc

Am discutat cu şefii celor două servicii. Am discutat şi tema EADS, cu acel freelancer ce a lansat-o din Germania şi tema urmăririi Elenei Udrea şi Alinei Bica la Paris. Le-am cerut să-mi spună cine a făcut acel filaj. Este clar că nu au fost paparazzi. Aceştia ar fi valorificat rapid fotografiile. Este greu de explicat de ce facturile doamnei Bica au fost luate în februarie, iar cele ale Elenei Udrea de-abia în septembrie. Le-am spus: «Dacă nu-i filaj românesc, la puterea pe care o aveţi, să-mi spuneţi cine l-a făcut!»”, spunea Traian Băsescu.

Elena Udrea şi Alina Bica, la Paris

La finalul mandatului, Băsescu anunţa că a primit raportul de la servicii despre filajul de la Paris: „Răspunsul e da, am primit raportul şi e strict secret”. La câteva luni, fostul director al SRI, George Maior, nega public că SRI a făcut fotografiile de la Paris în care apăreau Elena Udrea și Alina Bica.

Citeşte şi: George Maior: Am avut o discuţie cu Elena Udrea despre pozele de la Paris. Nu SRI a făcut fotografiile

Episodul cu „florile Philips”

Elena Udrea s-a plâns şi zilele trecute că este spionată. Fostul ministru a relatat, pe Facebook, un episod petrecut la o cafea cu „doi colegi”.

Citeşte şi: ELENA UDREA povesteşte pe Facebook ce a păţit în timp ce era la o cafea

„Am vorbit şi despre practica de supraveghere neoficială a celor incomozi, dar si de tehnicile folosite mai nou, cum ar fi cuplurile aşa zis romantice, care se aşează lângă masa ta, spre care orientează un frumos buchet de flori Philips. Am stat puţin, iar cu cinci minute înainte să plecăm a venit o domnişoară care s-a pus la masa de lângă noi. Când am dat să ieşim din locaţie, ne-am intersectat cu un tânăr înflăcărat care ducea ca pe un steag o varză de aranjament floral, grăbindu-se către domnişoara de mai devreme.

Întâmplarea face că unul din colegi s-a întors după nici cinci minute să îşi ia telefoanele uitate pe masă. Ce să vezi, cuplul tocmai reunit lăsase baltă întâlnirea şi plecase. Cu flori cu tot, evident. Probabil erau pe inventar„, a scris Elena Udrea.

Traian Băsescu

Şi fostul preşedinte ar fi fost urmărit de serviciile secrete. Traian Băsescu a fost surprins la sfârşitul lunii aprilie în Parcul Herăstrău, cu un fost ofiţer SRI. Întâlnirea a fost confirmată de fostul SRI-ist, Adrian Ovidiu Radu, care acuza faptul că fostul preşedinte este „filat” de servicii.

Citeşte şi: Ce au discutat Traian Băsescu şi fostul ofiţer al SRI, în Herăstrău

Traian Băsescu, in Herastrău

„M-am întâlnit cu fostul preşedinte al României, de fapt singurul preşedinte adevărat. Din nefericire, acest om care a luptat 10 ani de mandat pentru România a avut filaj de la SRI, via Coldea‘, a scris atunci Radu Adrian pe pagina sa de Facebook.

Alina Gorghiu

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a plâns şi ea în iunie că este spionată. Într-o postare pe Facebook, Gorghiu lăsa să se înţeleagă că filajul ar fi pornit din ordinul lui Victor Ponta, după ce liberalii au votat în Parlament în favoarea arestării lui Dan Şova.

„Am observat și în dimineaţa asta filajul mașinilor particulare care mă însoțesc de câteva luni în trafic, probabil că cineva dorește să mă protejeze”, scria copreşedintele PNL pe Facebook.

Liderul PNL a subliniat faptul că „o echipă” investighează ce a făcut în ultimii 10 şi că la Parchetul General şi ANI sunt instrumentate plângeri.

„Am aflat, de asemenea, de la parlamentari PSD, care nu sunt de acord cu aceste metode, că se instrumentează plângeri la Parchetul General și ANI și că o echipă cercetează tot ce am făcut și n-am făcut în ultimii 10 ani. Grea operațiune:)) Să mai zica cineva că nu avem un premier preocupat chiar și din Turcia de soarta opoziţiei din România!”, a scris Alina Gorghiu în 22 iunie pe pagina sa de Facebook.

Norica Nicolai

Un episod mai vechi o are protagonistă pe Norica Nicolai, care ar fi fost şi ea urmărită de serviciile secrete româneşti, potrivit Grupului de Investigaţii Politice.

Totul a început de la declaraţiile preşedintelui Grupului de Investigaţii Politice Mugur Ciuvică, care a încercat să demonstreze în septembrie 2007, prin documente, că SRI spionează atât PNL cât şi pe Norica Nicolai, senator la acea vreme.

Norica Nicolai a cerut, la acel moment, Comisiei parlamentare de control a SRI să monitorizeze şi să investigheze acuzaţiile lansate de Grupul pentru Investigaţii Politice pentru clarificarea situaţiei. Aceasta arăta că, în situaţia în care în SRI lucrează persoane care se ocupa de astfel de activităţi, acestea trebuie sa părăsească serviciul.

Chemat la audieri de parlamentarii din Comisia SRI, şeful de atunci al instituţiei, George Maior, anunţa că a început o anchetă internă referitoare la acest caz.

Citeşte şi: STENOGRAMA care dezvăluie cum a plănuit Frunzăverde adunarea de voturi pentru Klaus Iohannis

E vorba despre presupuse evenimente care s-au petrecut în vara anului 2006. SRI investighează această chestiune. Nu putem în acest moment să confirmăm sau să infirmăm aceste documentele prezentate de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică. Le analizăm în registrele noastre şi în registrele de acţiuni operative”, a precizat George Maior.

În octombrie 2007, Radu Stroe, preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, anunţa că deocamdată nu există documente care să demonstreze că SRI ar fi făcut poliţie politică.

Sorin Frunzăverde

Sorin Frunzaverde a vorbit şi el de spionaj în politica românească. Acesta declara, în urmă cu 3 ani, că Romania a devenit un stat puternic centralizat şi poliţienesc, în care îţi este frică să vorbesti la telefon şi nu este exclus să fii ascultat ambiental oriunde ai vorbi.
 
„Nici la telefon nu mai putem vorbi. Ne e frică să vorbim. Fără să mai vorbim de faptul că, în permanent, ne punem problema dacă nu cumva suntem cu toţii ascultaţi ambiental. Telefoanele ne sunt ascultate şi nu mă refer la presă”, a declarat Sorin Frunzăverde în 28 martie 2012.
 
CUM SE REALIZEAZĂ INTERCEPTĂRILE

Potrivit Codului de procedură penală, supravegherea tehnică se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni; măsura să fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii; probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
 
Supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea.