Cum te afectează medicamentele pe care le iei zilnic

Medicamentele te pot ajuta in multe situatii sa faci fata simptomelor de boala si disconfortului pe care acestea il provoaca, insa, in majoritatea cazurilor in care sunt administrate, nu rezolva cauza problemei de sanatate pentru care au fost prescrise, ci reduc doar manifestarile bolii. In afara acestui fapt, de multe ori medicamentele pot provoca efecte secundare. Acestea sunt in general minore, de aceea se intampla sa nu ne dam seama ca le avem, chiar daca ele apar. Si totusi, la unele persoane, efectele secundare ajung sa cantareasca mai greu decat beneficiile si alinarea oferite de medicamentul luat.

28 nov. 2014, 20:36
Cum te afectează medicamentele pe care le iei zilnic

Principala problema cand vine vorba de medicamente si efectele lor nefaste asupra organismului este aceea ca pastilele te priveaza de nutrientii asimilati prin alimentatie si impiedica absorbirea lor in corp. In consecinta, ajungi sa te simti mai rau, pentru ca vitaminele si mineralele esentiale nu mai ajung acolo unde trebuie, si poti chiar sa te imbolnavesti de altceva, din cauza carentelor nutritive care apar. Asa ca esti nevoit sa iei noi medicamente, care, la randul lor, pot contribui la slabirea organismului. Atunci cand nu beneficiezi de aportul necesar de nutrienti, se declanseaza o intreaga „cascada“ de simptome neplacute, care nu vor aparea intotdeauna imediat, ci se pot manifesta chiar si la cateva luni sau chiar ani de la administrarea medicamentului responsabil pentru aceste probleme.

CITESTE SI: Ce pastile nu trebuie să iei înainte de a te urca la volan

In mod natural, primul lucru la care te gandesti este sa-ti schimbi alimentatia, astfel incat sa reintroduci in organism vitaminele si mineralele pierdute in urma tratamentului medicamentos. In esenta, ideea este una buna. Totusi, medicii avertizeaza ca, desi avem mare grija la ce mancam si consumam fructe si legume proaspete de mai multe ori pe zi, reusim sa asimilam prin alimentatie doar o parte din nutrientii de care avem nevoie. Iar atunci cand organismul isi epuizeaza rapid rezervele sub actiunea medicamentelor, chiar daca ne hranim sanatos, singura solutie pentru a contrabalansa pierderile de nutrienti o reprezinta suplimentele alimentare.

Cum se iau suplimentele de vitamine si minerale

Aceste suplimente nu trebuie administrate decat la sfatul medicului de familie, pentru ca unele pot interactiona cu medicamentele pe care le luam deja sau pot interactiona intre ele. De asemenea, anumite tipuri de suplimente vitaminice si minerale sunt contraindicate persoanelor care sufera de unele afectiuni, cum ar fi problemele renale. De aceea, doar medicul de familie, care ne cunoaste istoricul bolilor, ne poate lamuri ce suplimente ne sunt benefice si pe care le putem lua. Insa, odata ce am primit „unda verde“ din partea medicului si incepem sa administram aceste suplimente, rezervele de nutrienti ale organismului se vor reface in scurt timp, incepand de la cateva saptamani si pana la una-doua luni.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro