Cum te ajută frigul să te menţii sănătos?

După o perioadă în care așteptam cu toții să avem zăpadă de Crăciun, când credeam că vine vara mai devreme, temperaturile își cer drepturile și frigul ne bate la ușă cu un alai de fulgi de nea.

16 ian. 2018, 09:08
Cum te ajută frigul să te menţii sănătos?

Ei bine, frigul nu este tocmai un dușman, dacă știi cum să îl transformi într-un aliat de partea ta.

Da, atunci când este frig, ești mai expus la anumite afecțiuni, în special cele ale aparatului respirator.

Pe de altă parte, nici căldura excesivă nu-ți face bine, deoarece contribuie la uscarea excesivă a mucoaselor și ulterior la apariția fisurilor la nivelul lor. Cu alte cuvinte, celebrele sintagme: „nu ies afară că este frig”, „nu deschid geamul că afară e ger”, sau „la căldură îmi este cel mai bine” nu sunt și sănătoase.

Condiții prielnice de dezvoltare a microorganismelor

Trecerea de la temperatura ridicată din casă la frigul năpraznic de afară este extrem de periculos pentru sănătatea ta și asta deoarece, odată apărute, microfizurile la nivelul mucoaselor căilor nazale, se crează spațiul și condiția perfectă pentru dezvoltarea alergenilor și micro-organismelor.

Simplul gest de a nu deschide geamul atunci când afară este frig, favorizează spațiul și locul perfect pentru un climat propice dezvoltării acestor germeni.

În felul acesta apar virozele de tot soiul, mai ales că bacteriilor le place căldura.

De regulă, virusurile care se transmit pe cale respiratorie au tendința de  a se dispersa, motiv pentru care chiar dacă ești răcit este important să ieși afară și să nu ai căldură exagerată în casă.

Astfel, vei contribui la întărirea imunității tale.

Expunerea la frig este recomandată la orice vârstă

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2013/11/19/528b88245c00c/2.jpg

Chiar dacă îți curge nasul sau ești răcit trebuie, ieși din casă, aerisește dimineața camera și evită căldura exagerată. Doar așa vei căpăta imunitate.

Sigur ai văzut măcar o dată o persoană trecută de prima tinerețe care indiferent de vreme aleargă în parc îmbrăcată sumar fără a resimți temperatura scăzută cu adevărat. Și asta este posibil, deoarece organismul astfel capătă imunitate.

În plus, căldura excesivă din casă conduce la distrugerea alveolelor pulmonare și astfel favorizează apariția problemelor respiratorii cunoscute sub denumirea de BPOC.

Încălzirea centralizată, pericolul sistemului respirator

Dacă ai geamuri din PVC, sistem centralizat de încălzire a casei și nu aerisești corespunzător camera dimineața, efectul nociv se va resimți în primul rând asupra mucoaselor respiratorii, acestea uscându-se foarte tare.

De asemenea, ai nevoie să consumi apă pentru a te hidrata corespunzător, poți apela la umidificatoare de cameră, având în vedere că acum este momentul în care se poate dezvolta condensul în case.

Deschide geamul cu încredere, ieși din casă îmbrăcat corespunzător și nu apela la fular peste gură, deoarece se formează aburi care dăunează astfel sistemului respirator.

Află cum se manifestă alergia la frig AICI