Cum va fi lumea în 2015 – 12 predicţii geopolitice

2014 a fost un an marcat de crize. De la confruntarea Est-Vest din Ucraina la Ebola și ascensiunea terorismului jihadist, cine ar fi putut să prevadă transformările prin care a trecut lumea în ultimul an?

02 ian. 2015, 12:49
Cum va fi lumea în 2015 – 12 predicţii geopolitice

Chiar dacă este dificil de imaginat în ce direcție o va lua lumea în 2015, The Business Insider și-a imaginat care vor fi cele 12 cele mai importante evenimente geopolitice ale anului care abia a început.

1. Gruparea teroristă Statul Islamic va pierde controlul orașului irakian Mosul. SUA vor continua să mărească numărul „consultanților” trimiși pe teren la Bagdad și vor spori coordonarea cu Iranul pentru o operațiune-surpriză în Mosul la mijlocul lui 2015. Atacul la care vor participa forțe americane, kurde, irakiene și iraniene va scoate Statul Islamic din oraș, dar nu va înfrânge gruparea.

2. Alegerile israeliene se încheie în haos. Laburiștii, întăriți, vor câștiga cele mai multe mandate în Knesset, însă nu vor reuși să formeze Guvernul, pentru că partidele de centru și ultra-ortodoxe refuză să se grupeze într-o altă coaliție. Gideon Sa’ar va reuși la limită să îl înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu la conducerea Likud, așa că premierul își va începe al treilea mandat în cea mai precară poziție politică de până acum. În eventualitatea că laburiștii îl vor forța să înceapă din nou negocieri cu palestinienii, acestea vor eșua.

3. Tensiunile dintre Grecia și Turcia pe marginea depozitelor de gaze din Marea Egee vor exploda. Până la sfârșitul lui 2015, apele de lângă nordul Ciprului vor fi puternic militarizate și va avea loc o situație de tipul celei din Marea Chinei de Sud, între două state mândre, ambele aliate NATO. Escaladarea va pune capăt oricărei discuții pe marginea construirii unor terminale de gaz lichefiat în Cipru sau gazoducte în nord-estul Mediteranei. Țările vor deveni mai reticente la impunerea de sancțiuni industriei energetice a Rusiei, ceea ce este benefic președintelui Vladimir Putin.

4. Anul se va încheia fără nicio înțelegere între SUA și Iran pe marginea programului nuclear al Teheranului. Cea mai mare iniţiativă de politică externă a Administrației Obama se va încheia cu un eșec, ceea ce îl va face să se concentreze mai mult pe ținte mai ușoare, cum ar fi apropierea de Cuba.

5. Părțile afectate de conflict din Sudanul de Sud vor fi cuprinse de foamete. Procesul de pace întârziat, scăderea producției petroliere și perspectiva sancțiunilor americane și internaționale vor lăsa Guvernul celui mai nou stat al lumii în cea mai precară situație de la independența din 2011. Două sezoane agricole ratate, liniile de aprovizionare întrerupte și creșterea prețului alimentelor va duce la cea mai gravă criză alimentară din estul Africii de la foametea din Somalia din 2011.

6. Liderul algerian Abdelaziz Bouteflika moare. El este bolnav și nu a mai fost văzut în public de la „realegerea” sa în aprilie anul trecut. Este posibil ca de ceva vreme să nu se mai afle el la cârma statului. Moartea sa va avea un impact restrâns asupra țării, întrucât Guvernul socialist militar a reușit să izoleze Algeria de haosul din țările învecinate, Mali și Libia.

7. Uniunea Eurasiatică a lui Vladimir Putin își pierde relevanța. Rubla în cădere liberă va convinge Armenia să își amâne pe termen nedefinit aderarea la Uniunea Vamală. Războiul din Ucraina va continua, dar proiectul Eurasia va muri în 2015.

8. Situația din Afganistan se îmbunătățește peste așteptări. Dividendele politice și sociale ale transferului pașnic de putere către noul președinte Ashraf Ghani, precum și operațiunile împotriva forțelor talibane, vor împiedica alunecarea țării în haos, așa cum se tem unii, după retragerea trupelor NATO.

9. Statul Islamic va evolua într-o organizație tot mai similară al Qaida: pe măsură ce pierde teren în Orientul Mijlociu, se va concentra pe terorism în alte zone. În 2014 au avut loc mai multe atacuri ale „lupilor singuratici” inspirați de grup. Statul Islamic va solicita susținătorilor săi din străinătate să lanseze noi atacuri.

10. Va fi necesară o nouă intervenție în Libia. Trupele străine vor fi detașate din nou aici pentru a contracara avansul Statului islamic, căderea autorității centrale, prezența a două Guverne rivale, numeroasele grupări islamice și traficul armelor țării către teroriștii din străinătate.

11. Un alt dezastru aviatic cu legătură cu Rusia poate zgudui lumea și spori tensiunile. Doborârea avionului Malaysia Airlines în Doneţk a fost o tragedie, însă Rusia și separatiștii susținuți de ea au fost la mică distanță de a repeta dezastrul de mai multe ori în 2014, așa că incidentul s-ar putea repeta anul viitor.

12. Obama și Turcia colaborează pentru a crea o zonă tampon în nordul Siriei. Forțele speciale irakiene antrenate de SUA își încep avansul în teritoriul ocupat de Statul Islamic în primăvara lui 2015. O zonă de excluziune aeriană ar oferi Administrației Obama o cale de a aborda problemele regiunii cu ajutorul aliaților – în acest caz Turcia, care își urmărește astfel scopul de a-l răsturna pe președintele sirian Bashar al-Assad.