Cum vor arăta pictogramele de pe noile pachete de ţigări pentru a speria fumătorii, după adoptarea Legii tutunului FOTO

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, o transpunere a unei directive europene, care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 20 mai și în legătură cu care deja Comisia Europeană a inițiat demersurile de declanșare a unei proceduri de infringement.

19 oct. 2016, 05:48

Legea, care conține noile dimensiuni ale avertismentelor și pictogramelor de pe pachete (obligatoriu pe 65% din suprafața pachetelor), precum și conținutul acestora, urmează a fi trimisă la președinție spre promulgare, după care va fi publicată în Monitorul Oficial. Ea va intra în vigoare de la 30 de zile de la publicarea în Monitor, iar termenul de redactare a normelor de aplicare a legii este de 45 de zile de la publicare. Acesta este și motivul pentru care companiile de tutun au avertizat că este posibil ca activitatea fabricilor să fie suspendată cel puțin pentru 15 zile.

Odată cu intrarea în vigoare a legii, companiilor le este interzisă producerea de pachete de țigări sub forma actuală, însă le este permisă vânzarea acestora până la epuizarea stocurilor.

Legea care interzice comercializarea ţigărilor cu arome a fost adoptată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru transpunerea directivelor europene privind ţigările aromate în legislaţia naţională, urmând ca acestea să fie interzise la comercializate etapizat, până în anul 2019. Detalii, aici. 

Potrivit modificărilor legislative, noul pachet de țigări va avea o imagine grafică pe 65% din suprafața pachetului

„Aceste imagini voi fi pe ambele fețe pentru că nu va fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în așa fel încât oamenii să nu se mai obișnuiască cu imaginile și să fie surprinși de alte imagini. Pachetele inscripționate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017”, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătății pentru Controlul Tutunului, conform profit.ro.