Cum vor fi impozitaţi românii care lucrează în străinătate

Românii care lucrează în străinătate, de unde obţin venituri din activităţi independente, şi care stau în ţară mai mult de 183 de zile pe an trebuie să depună la ANAF Declaraţia Unică.

RomaniaTV.net
02 apr. 2018, 08:15
Cum vor fi impozitaţi românii care lucrează în străinătate

Profesori, medici, avocați, mici meșteșugari cum ar fi electricieni, zidari care au PFA în străinătate, alte persoane care prestează periodic servicii pe cont propriu peste graniță, persoane care obțin venituri din drepturi de autor și cele care obțin orice alte venituri comerciale din activități independente din afara țării și îndeplinesc două condiții cumulative sunt obligate să depună în România, la ANAF, o declarație din care să rezulte ce venituri au realizat din afara țării și ce impozit au plătit în statul în care au lucrat. Potrivit articolului 59, aliniatul (2), din Codul fiscal, cele două condiții cumulative ce trebuie îndeplinite de românii care prestează periodic activități independente peste graniță sunt: centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România (averea, familia, copiii); persoana este prezentă în România „pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat“, scrie GDS.ro.

Declaraţia Unică trebuie depună până pe 15 iulie 2018 pentru veniturile realizate în 2017.

Citeşte şi Eugen Teodorovici: Declaraţia unică este acum în varianta finală. Formularul online va apărea pe 16 mai

Este foarte important de menționat că persoanele care lucrează cu contract individual de muncă în străinătate, încheiat cu firme care au sediile în acele state, în special în statele Uniunii Europene cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri, nu trebuie să depună în țară această declarație. Cei care au contracte de muncă, plătesc impozitele și contribuțiile în statul în care muncesc. În schimb, persoanele care au contracte de muncă încheiate cu firme din România, dar acele persoane lucrează periodic în străinătate, ca detașate, trebuie să depună declarația numai dacă acele persoane au stat în țară mai mult de 183 de zile în ultimul an.