Cuminţenia Pământului va fi reevaluată. Ministrul Culturii: La final, statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune

Ministrul Culturii și Identității Naționale (MCIN), Lucian Romașcanu, a afirmat joi că instituția pe care o conduce are în vedere o nouă evaluare a celebrei lucrări Cumințenia Pământului, la sfârșitul căreia statul va decide dacă își exercită sau nu dreptul de preempțiune. Romașcanu a menționat că lucrarea, aflată în depozitele MNAR, urmează să fie expusă în noua Sală Brâncuși, înainte de luna februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul.

RomaniaTV.net
05 oct. 2017, 10:40
Cuminţenia Pământului va fi reevaluată. Ministrul Culturii: La final, statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune

„Am reluat negocierile pentru Cumințenia Pământului. Nu sunt decât niște faze premergătoare. În discuția cu moștenitorii am picat de acord — urmând să continuăm pe acest drum — să existe o nouă evaluare de experți ANEVAR (n.r. Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), un expert numit de dumnealor, un expert numit de Ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârșitul evaluării, statul va decide dacă își exercită sau nu dreptul de preempțiune”, a spus Romașcanu, citat de Agerpres.

Ministrul spune că își dorește să „închidă” negocierile cu proprietarii până la sfârșitul anului, astfel încât banii strânși să fie folosiți.

„Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform hotărârii de guvern ei trebuie rambursați. Există niște costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare ș.a.m.d, care trebuie să fie prinși în buget. Avem două variante, prima este să facem ordonanță de guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să așteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane. E lege, îi vom rambursa, colegii mei de la departementul economic sunt în discuții cu absolut toți cei care au intermediat donațiile — bănci, operatori de telefonie mobilă — avem, cred soluții pentru rambursarea tuturor banilor”, a explicat Romașcanu.

El a subliniat însă că trebuie stabilit „prețul corect” pentru celebra lucrare.

„Dar eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Este foarte important și reiau ceea ce am spus și mai demult. E greu să pui preț pe ceva inestimabil. Totuși, se face comerț cu artă și trebuie să punem prețul corect pe care această operă, în condițiile în care se află ea — este Tezaur, nu poate fi transportată, are anumite limite din punct de vedere al circulației și vrem să avem prețul corect, restatutat de niște evaluatori. Există evaluări pe care le-au contestat proprietarii și care nu vor să dea curs tranzacției, acele evaluări de 5 milioane de euro, le mai facem, vedem”, a susținut ministrul Culturii.

Lucian Romașcanu a mai spus că Sala Brâncuși de la Muzeul Național de Artă (MNAR) se reamenajează, urmând ca” până în februarie”, când expiră contractul de custodie cu muzeul, Cumințenia Pământului să fie expusă în Sala Brâncuși.

„Cred că încă din această lună Sala Brâncuși va fi deschisă. Există o singură problemă în ceea ce privește Cumințenia Pământului, este vorba de asigurarea ei, care este extraordinar de scumpă și pentru care MNAR înțeleg că nu a avut buget. Încercăm să rezolvăm această chestiune și până în februarie, când expiră contractul de custodie cu muzeul să o putem expune în Sala Brâncuși”, a mai spus ministrul Culturii.