CURS BNR: Criza politică devalorizează leul. CURS VALUTAR 9 noiembrie

Principalele valute cresc peste recordurile atinse vineri la cursul BNR. Dolarul înregistrează cea mai puternică apreciere.

09 nov. 2015, 06:42
CURS BNR: Criza politică devalorizează leul. CURS VALUTAR 9 noiembrie

Euro rămâne la 4,45 lei, aproape de cursul anunţat vineri de BNR când oneda europeană a atins maximul ultimelor patru luni. Euro nu a mai ajuns la o valoare atât de ridicată în faţa leului din 9 iulie 2015 când Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4,4805 lei/euro.

Dolarul creşte puternic la 4,14 lei, peste maximul ultimelor şase luni atins vineri la cursul BNR: 4,0958 lei. Vineri, pe piaţa interbancară, moneda americană a ajuns la 4,15 lei.

Francul creşte la 4,12 lei, faţă de 4,11 lei, cursul anunţat vineri de banca centrală când moneda elveţiană a atins maximul ultimelor două luni la cursul BNR.

Dacă vor fi alegeri anticipate, euro ar putea ajunge la 4,5 lei – analişti

„Dacă nu se va ajunge la o înţelegere rapidă pentru formarea unui nou Guvern, ne putem aştepta ca euro să continue să se aprecieze şi să testeze din nou rezistenţa de la 4,5 lei. Chiar dacă va trece de acest nivel însă, experienţa crizelor politice anterioare, mai mici sau mai mari, ne arată că pe termen mediu intervalul de variaţie al cursului valutar nu se schimbă în mod semnificativ, acest lucru având loc doar în cazul unor evenimente economice importante, nu în cazul celor politice”, a declarat Marius Pandele, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.

„Leul se depreciază într-o reacţie tipică de repoziţionare în momente de incertitudine. Dincolo de tiparul reacţiei iniţiale, cursul se poate opri în jurul lui 4,45 lei. Deprecieri mai mari ar fi dacă se ajunge la alegeri anticipate, am vorbi de 4,48 – 4,50 atunci”, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef la casa de brokeraj XTB România, pentru economica.net.