CURS BNR: Euro a depăşit 4,63 lei pe piaţa interbancară

Euro a atins marţi cotaţia de 4,63477 lei pe piaţa interbancară, cel mai mare din iulie 2012 până în prezent, pe fondul accentuării tensiunilor sociale.

08 nov. 2017, 07:57
CURS BNR: Euro a depăşit 4,63 lei pe piaţa interbancară

CURS BNR: Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru AGERPRES, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă.

Guvernatorul a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi „ținute” concomitent: rezerva, cursul și dobânzile. România a făcut o combinație între acestea, în sensul că nu a ținut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce privește dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație, că România este mult mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut.

„Ceva trebuie să se miște mai mult și acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luați asta că e doar pe o singură direcție. Piața îl plimbă, nu ați văzut cum e și cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E și mai inteligent să faci așa ceva. Toată chestia e să credem că piețele funcționează”, a explicat șeful băncii centrale.


CURS BNR: Acesta este cel mai mare nivel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Leul s-a depreciat şi în faţa monedelor din regiune, precum zlotul polonez şi forintul maghiar, pe fondul accentuării tensiunilor sociale şi a protestelor împotriva modificării Codului fiscal.

Atât sindicatele, cât şi patronatele au criticat aspru modificările Codului fiscal anunţate de Guvern, în special cea referitoare la trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5968 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul precedent.

Totodată, dolarul american s-a apreciat marţi cu 0,46%, la 3,9746 lei, iar francul elveţian a avansat la 3,9742 lei.

Tensiunile sociale s-au accentuat şi după ce Guvernul a anunţat că Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată în şedinţa de miercuri, iar actul normativ va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.