Curse Tarom, întârziate sau anulate. Compania se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor

Compania Tarom a anunţat că se confruntă cu patru anulări şi patru întârzieri ale zborurilor, din cauza lipsei de personal navigant apt de zbor (însoţitori de bord), în condiţiile în care operează în medie 59 de curse pe zi (interne, externe, chartere).

16 sept. 2014, 07:23
Curse Tarom, întârziate sau anulate. Compania se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor

Cursele anulate sunt: ROT 301/2 Bucureşti – Frankfurt – Bucureşti (pasagerii fiind reprogramaţi pe RO 305/6 Bucureşti – Frankfurt – Bucureşti), ROT 351/2 Bucureşti – Geneva – Bucureşti, ROT 701/2 Bucureşti – Iaşi – Bucureşti şi ROT 201/2 Bucureşti – Chişinău – Bucureşti, potrivit unui comunicat emis de Tarom.

Cursele întârziate la acest moment sunt: ROT 383/4 Bucureşti – Paris – Bucureşti, ROT 391/2 Bucureşti – Londra – Bucureşti, ROT 363/4 Bucureşti – Amsterdam – Bucureşti şi ROT 705/6 Bucureşti – Iaşi – Bucureşti. Restul de curse întârziate au decolat, a precizat TAROM, şi a fost rerutată cursa ROT372 Bruxelles – Bucureşti via Geneva (pentru protejarea pasagerilor ROT352 Geneva – Bucureşti).

Pasagerii curselor Tarom,  care vor avea întârzieri sau vor fi anulate, beneficiază de asistenţă conform Regulamentului EC261 /2004 privind drepturile pasagerilor, subliniază compania.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a convocat, marţi, la sediul instituţiei, conducerea Tarom şi reprezentanţii sindicatelor din companie, în vederea deblocării situaţiei ce a dus la întârzierea sau anularea mai multor zboruri în ultimele două zile. În urma discuţiilor, părţile au stabilit ca următoarea întâlnire să fie luni, 22 septembrie, dată până la care se vor purta discuţii pentru identificarea unor soluţii, astfel încât operarea zborurilor să se facă în condiţii normale.

Totodată, reprezentanţii sindicatelor care au fost la întâlnirea cu Ministrul Transporturilor s-au angajat că vor depune toate eforturile pentru asigurarea bunului mers al activităţii companiei.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a cerut marţi un plan de dezvoltare a companiei Tarom în funcţie de direcţiile strategice ale infrastructurii aeriene şi în conformitate cu Master Planul de Transport, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

Totodată, în cadrul întâlnirii de marţi de la sediul Ministerului Transporturilor între Ioan Rus, conducerea Tarom şi organizaţiile sindicale din companie, ministrul de resort a anunţat că va trimite Corpul de Control pentru a vedea dacă există probleme de management la nivelul operatorului aerian. Pe de altă parte, piloţii s-au angajat să asigure cursele următoare pentru ca pasagerii să nu fie puşi în situaţii neplăcute.

În plus, părţile implicate au convenit să se formeze o echipă de lucru în vederea deblocării situaţiei ce a dus la întârzierea sau anularea mai multor zboruri ale companiei în ultimele două zile iar soluţiile găsite vor fi prezentate luni, 22 septembrie.

Greva spontană a piloţilor de la Tarom s-a declanşat duminică, zi în care au fost înregistrate 12 curse întârziate şi două zboruri anulate. De asemenea, în cursul zilei de luni, şapte zboruri ale companiei au fost anulate.