CCR: Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe este constituţională UPDATE

Publicat: Miercuri, 11 Ianuarie 2017 15:37 // Actualizat: Joi, 12 Ianuarie 2017 11:40 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituțională a României a decis, joi, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP.

Foto: Newsbv.ro

Curtea Constituţională (CCR) a discutat, joi, sesizarea depusă de PNL, USR şi PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, sesizare prin care opoziţia argumentează că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

Cele trei formațiuni au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susținând că acesta nu respectă rigorile constituționale.

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple", se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.

"Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", au susținut liberalii.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este că actul normativ încalcă articolul 1, alin. 4 din Constituţie, care prevede că „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”.

PNL şi USR argumentează că articolul 1, alin. 4 din Constituţie este încălcat pentru că Guvernul primeşte, prin legea de abilitare, competenţe aparent egale cu puterea legislativă. ”Printr-o astfel de lege de abilitare se evită dezbaterea parlamentară cu privire la necesitatea soluţiilor preconizate prin adoptarea ordonanţelor, organul reprezentativ suprem al poporului român fiind evitat”, spun contestatarii actului normativ.

De asemenea, ei arată că delegarea competenţei legislative presupune identificarea exactă a atribuţiilor Guvernului, pentru că, altfel, posibilitatea acestuia de a alege în mod discreţionar intervenţiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.

Autorii acuză şi faptul că au fost încălcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opoziţiei nu au avut astfel ocazia de a propune modificări.

Al doilea argument de neconstituţionalitate pus pe masa CCR este acela că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe ar permite Executivului să modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constituţionale.

Astfel, PNL, USR şi PMP spun că, potrivit legii de abilitare, Guvernul va avea dreptul să reglementeze domeniul administraţiei publice şi dezvoltării regionale, fără a se preciza foarte clar ce anume din respectivul domeniu. ”Norma criticată este neclară, deoarece nu face distincţia între autorităţile publice centrale care formează administraţia publică de specialitate şi autorităţile administrative autonome. Pe cale de consecinţă, există posibilitatea ca guvernul să procedeze la modificarea unor reglementări legale cu caracter organic privind autorităţile administrative autonome, acţiunea care ar încălca dispoziţiile art. 117, alin. (3) din Constituţie”, argumentează contestatarii legii.

De asemenea, PNL, USR şi PMP atrag atenţia şi asupra faptului că Guvernul este abilitat să modifice şi legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care este o lege organică, ceea ce contravine Constituţiei.

Un alt domeniu în care Guvernul este abilitat prin legea adoptată de Parlament să intervină şi care ar presupune modificarea unor legi organice este cel al Educaţiei. Astfel, potrivit legii de abilitare, Executivul poate interveni prin ordonanţe simple pentru reglementarea unor măsuri pentru învăţământul preuniversitar, pentru reglementări în domeniul cercetării ştiinţifice şi învăţământului superior şi pentru reglementări privind asigurarea calităţii în învăţământul superior şi pentru stimularea şi încurajarea studenţilor. ”Conform art. 73 alin 3 lit. n) din Constituţie sunt de domeniul legii organice actele normative privind organizarea generală a învăţământului”, arată PNL şi USR în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Nu în ultimul rând, iniţiatorii sesizării spun că legea nu a fost corect enunţată din punctul de vedere al rigorii constituţionale. "Legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe nu are un caracter concis, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc. Legea cuprinde norme imprecise, cu caracter general, care nu stabilesc cu exactitate măsurile legislative delegate", se arată în sesizare.

”Ca atare, faţă de cele învederate, solicităm Onoratei Curţi să constate că    Legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe, adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 5 ianuarie 2017 este neconstituţională”, concluzionează liberalii şi useriştii.

Parlamentul a adoptat joi, în procedură de urgenţă, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” şi 83 de voturi “împotrivă” în Camera Deputaţilor şi cu 76 de voturi ”pentru” şi 35 de voturi ”împotrivă” în Senat.

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 9-31 ianuarie, fapt care face inutilă Legea de abilitare, indiferent dacă este sau nu constituţională. 

Deputatul USR Nicuşor Dan a declarat luni, la Parlament, că este este “ruşinos şi abuziv” să convoci o Cameră a Parlamentului pentru că “nu ai fost în stare să elaborezi o lege de abilitare bună”, iar sesiunea extraordinară “nu este decât un pretext” pentru ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă.

"Nu ne e frică de o sesiune extraordinară, însă faptul că convoci o cameră a Parlamentului pentru că tu n-ai fost în stare să scrii o lege de abilitare bună, în opinia mea este ruşinos şi abuziv. Adică această sesiune extraordinară nu este decât un pretext pentru ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă şi astfel să se treacă peste acea propunere de lege pe care noi am contestat-o la Curtea Constituţională", a afirmat Nicuşor Dan.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Curtea Constitiţională a României ordonanţă de urgenţă
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6660
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H