Curtea Constituţională din Turcia a anulat legea ce prevedea închiderea a mii de şcoli

Curtea Constituțională din Turcia a anulat luni o lege importantă ce prevedea închiderea a mii de școli pregătitoare ce avea legături cu Fethullah Gulen, un imam rezident în SUA și adversar politic declarat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters, citată de Agerpers.

14 iul. 2015, 08:32
Curtea Constituţională din Turcia a anulat legea ce prevedea închiderea a mii de şcoli

Instanța constituțională turcă a susținut că legea respectivă încalcă libera exercitare a educației, potrivit ziarului Hurriyet.

Mișcarea Hizmet condusă de Fethullah Gulen, având milioane de membri în întreaga lume, a fost una dintre formațiunile aliate cu Erdogan în timpul ascensiunii politice a acestuia.

Spre finalul anului 2013, Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen de înscenarea unui scandal de corupție și a încercat să limiteze influența a ceea ce el a numit un ‘stat paralel’ — influența mișcării Hizmet și a susținătorilor ei asupra sistemului judiciar și poliției din Turcia.

El a ripostat ordonând epurări masive și anchete împotriva tuturor apropiaților organizației lui Gulen.

Constituită dintr-o serie de școli, ONG-uri, media sau companii, mișcarea imamului Fethullah Gulen, care trăiește în SUA din 1999, a susținut regimul lui Erdogan împotriva armatei și elitei laice din Turcia.