Curtea Constituţională a decis: Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur. Ce spune Liviu Avram

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel încât acestea se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin. Tot miercuri, magistraţii au respins alte 50 de sesizări privind alegerile locale.

11 mai 2016, 05:21
Curtea Constituţională a decis: Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur. Ce spune Liviu Avram

UPDATE Liviu Avram critică soluţia adoptată de Curtea Constituţională şiafirmă că, de fapt, judecătorii nu au dorit să judece cazul pe fond. El are câteva argumente în favoarea sa.

Unul dintre ele este acela că, potrivit preşedintelui CCR, Curtea nu îşi schimbă uşor jurisprudenţa şi nu va schimba legislaţia electorală cu mai puţin de o lună înainte de alegeri. Liviu Avram vine însă cu un contraexemplu, când CCR a shimbat legislaţia electorală cu doar cinci zile înainte de alegeri, în 2010, în cazul lui Remus Cernea. 

„Ohoooo! Al doilea indiciu că CCR a jucat-o politic la greu și că le-a fost frică să judece pe fond. Zicea recent domnul Zegrean că CCR nu-și schimbă așa ușor jurisprudența. Păi să vedem dacă așa stau lucrurile…

* Pe 25 aprilie 2010, au fost alegeri anticipate parțiale pentru câteva locuri de deputat. Remus Cernea (pletosul bio) a vrut să candideze pentru unul dintre ele ca independent. 
* Pe 6 aprilie candidatura sa a fost respinsă și el a contestat asta în instanță.
* Pe 7 aprilie instanța i-a acceptat cererea de sesizare a CCR privind neconstituționalitatea articolului care reglementa alegerea candidaților independenți. 
* Pe 20 aprilie, CCR a judecat excepția și a admis-o, declarând respectivul articol neconstituțional (pentru amatorii de detalii: Decizia 503 din 20 aprilie 2010).

Pe 20 aprilie, când CCR a admis excepția și mai erau 5 zile până la alegeri, Remus Cernea NU mai era candidat, căci candidatura sa fusese respinsă definitiv. Deci atunci nu a mai putut candida și decizia CCR lui nu i-a folosit la nimic.

Și atunci se pune întrebarea: când a greșit CCR? Când a ADMIS excepția unuia care nu mai era candidat sau când a RESPINS excepția unuia care nu mai era candidat?

Experimentez acum din plin situația de ți se prăbuși în câteva ore, dacă nu minute, încrederea uriașă pe care o aveai într-o instituție. Și nu o fac pentru că nu-mi convine sentința, ci pentru că găsesc în atât de puțin timp dovezi că e o sentință incorectă, definitivă și general obligatorie. E fascinant…”, a scris Liviu Avram pe Facebook.

Primul indiciu găsit de Liviu Avram în favoarea tezei că CCR s-a ferit de judecarea pe fond este că judecătorii au respins excepţia ridicată de el pe motiv că nu este candidat la alegeri.

„Un prim indiciu că CCR a jucat-o politic la greu și că le-a fost frică să judece pe fond. Deci mi-au respins excepția pe motiv că n-aș fi candidat, da? Ok. Dar ei de unde știu asta? Din presă? Adică au dat o decizie pe ce au citit în presă?

Căci calitatea mea de candidat nu a fost dezbătută NICIODATĂ în fața Curții Constituționale. Nu mi-a fost contestată această calitate nici de procurorul de ședință, nici de cele patru instituții care au depus opinii, nici Curtea nu a ridicat-o din oficiu. Și au respins excepția fix pe baza unui argument care nu a fost dezbătut în ședință publică. Cum vine asta?

Păi vine cam așa: ești acuzat de crimă și dovedești judecătorului că în ziua faptei erai la 1.000 de km depărtare. Pleci liniștit acasă și aștepți încrezător sentința. Iar judecătorul (nici măcar procurorul), în loc să te achite, scoate din mâneca robei un cuțit și spune: ”Aceasta este arma crimei, amprentele tale sunt pe ea, ia matale 25 de ani de pușcărie”. Dar nu-ți arată nici cuțitul, nici amprentele.

Foarte bizar mod de a face dreptate, nu?”, a punctat Liviu Abram pe Facebook.

 

Judecătorii CCR au respins atât excepţiile de neconstituţionalitate privind impunerea unui număr minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, cât şi cele care contestau alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Curtea Constituţională a judecat miercuri două excepţii de neconstituţionalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram în al doilea dosar privind alegerile locale, una dintre excepţii vizând organizarea scrutinului într-un singur tur. Potrivit unor surse din CCR, excepţia privind neconstituţionalitatea actului normativ a fost respinsă pe motiv că jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie.

Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, în şedinţa CCR, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate nu ar însemna o schimbare a jurisprundenţei Curţii, în timp ce procurorul a cerut respingerea excepţiei ca fiind neîntemeiată.

Aşa cum este legea acum, aceasta permite alegerea primarului în două tururi atâta doar că al doilea tur nu se organizează decât în caz de balotaj, la două săptămâni de la primul tur. Ceea ce contest eu de fapt, şi sper că asta se înţelege din documentaţie, este majoritatea cu care se alege primarul, în speţă majoritatea relativă care determină apoi aproape automat şi numărul de tururi. Şi ceea ce vă cer să decideţi este în ce măsură primarul astfel ales este organ reprezentativ, în sensul cerut de articolul 2 din Constituţie, câtă vreme dacă nu obţine măcar 50% plus unu din voturile exprimate, majoritatea se află de fapt în partea cealaltă la cei care nu l-au votat„, a declarat jurnalistul Liviu Avram, făcând trimitere la art.101 alin.(2) şi (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Judecătorii constituţionali au discutat şi alte 50 de sesizări privind organizarea alegerilor locale, majoritatea privind numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor. Printre cei care au ridicat excepţii de neconstituţionalitate privind alegerile locale sunt şi partidul M10 condus de Monica Macovei, deputatul Daniel Fenechiu, PMP, Partidul Verde, PRM, Partidul 200 pentru Bucureşti, PACT, PSRO, Sebastian Bodu sau Partidul Pirat.

Cel mai multe sesizări au fost însă ridicate şi în legătură cu alegerea primarilor într-un singur tur.

În urmă cu o săptămână, Curtea Constituţională a respins o sesizare a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale. Astfel, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată sesizarea privind numărul minim de semnături pentru depunerea candidaturilor. Totodată, sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza.

Liviu Avram a ridicat excepţii de neconstituţionalitate pe aceste articole şi în alt dosar, care a fost admis de Curtea de Apel Bucureşti. În acest dosar însă, excepţia de neconstituţionalitate vizează direct articolul privind alegerea primarilor într-un tur.

Curtea Constituţională este sesizată cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 50 alin. (2), art. 101 (2) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale în raport de art.37(1), art. 36(1) şi art. 2(1) din Constituţia României.

Potrivit articolului 50, alineatul 2, „pentru functia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şii 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.

Articolul 101 prevede: „(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. (3) În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”

Judecarea cererii lui Liviu Avram de anulare a HG 52/2016 privind calendarul electoral a fost amânată de instanţa de la Curtea de Apel Bucureşti pentru 18 mai. Liviu Avram a solicitat instanţei să corecteze legea electorală prin ordonanţă de urgenţă, după care să emită o nouă HG privind calendarul electoral, care să respecte prevederile din lege pe care le va fi corectat. Alegerile locale vor avea loc în 5 iunie.