CAB a respins cererea DNA de punere sub control judiciar a Liei Olguţa Vasilescu. Decizia este definitivă

Curtea de Apel București a respins, marți, contestația făcută de DNA împotriva deciziei instanței inferioare privind neluarea măsurii controlului judiciar față de primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, în dosarul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție. Decizia este definitivă.

16 aug. 2016, 04:18

UPDATE Primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a scăpat definitiv de ameninţarea controlului judiciar. Marţi, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea DNA de punere sub control judiciar a Liei Olguţa Vasilescu.

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu a ieşit de la Curtea de Apel Bucureşti în jurul orei 10.30. Acesta a spus că procurorii DNA au solicitat să nu mai participe la emisiuni radio sau de televiziune. În plus, a precizat edilul, i se interzice să ia legătura cu „jumătate din primărie”, iar acest lucru va duce la un „blocaj” instituţional.

Nu a mai adus nicio probă DNA-ul astăzi. Din ce a cerut în sală procurorul DNA, controlul judiciar s-ar referi la faptul că nu mai am voie să merg în studiourile de radio şi TV. Să nu uităm că sunt o persoană publică. Mi se pare cam prea mult.

De asemenea, controlul judiciar înseamnă să nu iau legătura cu denunţătorii şi martorii din dosar. Eu nu am luat legătura cu niciunul dintre denunţătorii din dosarul meu. Martori sunt funcţionari ai primăriei cu care lucrez zi de zi, pe care nu i-am întrebat niciodată „te duci la DNA, ce-o să declari?” sau „ai venit, ce-ai declarat?”. Sunt chestiuni pe care le-am înțeles foarte clar cum funcționează și nu am făcut niciun fel de greșeală din acest punct de vedere.

Mi se interzice acum să iau legătura cu jumătate din primărie, înseamnă că ajungem în situaţia în care intrăm într-un blocaj. Asta a cerut DNA. Din punctul meu de vedere, se pare că s-a mers mult prea departe şi cred că şi denunţătorul a mers mult prea departe. Deja nu mai sunt jigniri aduse ca primar al Craiovei, ci ca femeie, ca mamă. Sunt aluzii cu conotaţie sexuală„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la CAB.

Avocatul acesteia, Alexandru Chiciu, a explicat că judecătorii Tribunalului București au luat în considerare patru elemente atunci când au decis să nu impună control judiciar pe numele Liei Olguța Vasilescu.

„Cred că unul dintre cele mai importante ține de absența oricăror elemente probatorii din care să rezulte încercarea noastră de a influența buna desfășurare a procesului penal. Sigur există un dezechilibru fundamental între atitudinile pe care o anumită persoană le-a avut în spațiul public față de clienta mea și necesitatea păstrării unei rezerve a oricărei persoane martor-denunțător în acest dosar, pe de o parte, și, sigur, principiul prezumției de nevinovăție care trebuie să guverneze față de oricare persoană trimisă în judecată”, a declarat Chiciu.

El a adăugat că a vorbit marți, în fața judecătorului CAB, despre continuarea atacurilor față de primarul Craiovei, atât ca persoană publică, cât și ca persoană privată.

„Din acest punct de vedere, eu cred că lucrurile trebuie să înceteze și cred că toate demersurile de aici înainte trebuie să fie concretizate și manifestate inclusiv în fața instanțelor de judecată. Nu este acceptabil să continue linșajul mediatic personal, dar și împotriva primarului Lia Olguța Vasilescu, într-o manieră lipsită de absolut orice fel de acțiune. Eu cred că este momentul în care apărarea trebuie să facă un pas înainte și să acționeze inclusiv în fața instanțelor civile, deoarece acest lucru este absolut de neconceput”, a afirmat Alexandru Chiciu.

UPDATE Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, în jurul orei 9.00. Aceasta le-a declarat jurnaliştilor, la intrarea în CAB, că denunţătorul său „este transformat într-un hărţuitor” şi că, împreună cu avocatul, vrea să ceară o expertiză psihiatrică.

Nu am niciun motiv să mă tem. Eu cred că o să câştigăm. Denunţătorul este transformat într-un hărţuitor, pentru că văd că scrie, în continuare, tot felul de prostii, de mizerii despre mine. Nu mă simt ameninţată, pentru că nu mi-e frică de nimic, dar nu e în regulă ce se întâmplă„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul din Craiova a mai spus că ia în calcul o acţiune civilă împotriva denunţătorului şi vrea să ceară expertiză psihiatrică unei instanţe.

În 9 august, Tribunalul București a respins solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, însă decizia a fost atacată de procurorii anticorupție.

În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio și de televiziune, dar și să se apropie de martorii și denunțătorii din dosarul său.

Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguța Vasilescu a prezentat selectiv la posturi de radio și televiziune, precum și pe Facebook, date din dosarul său și a căutat să îl discrediteze pe denunțătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia.

„Solicităm instanței să-i interzică inculpatei să mai publice date din dosar, pentru că martorii se simt timorați și amenințați. Vă rog să obligați inculpata să nu se mai prezinte la radio și televiziuni și să nu se mai apropie de martori și denunțători”, a mai spus procurorul.

De cealaltă parte, Lia Olguța Vasilescu a declarat că, dacă în cazul ei se va lua măsura controlului judiciar, atunci nu își va mai putea exercita funcția de primar, deoarece nu va mai avea voie să se apropie de angajați din Primăria Craiova care au calitatea de martor.

Lia Olguța Vasilescu a explicat că, după ce a fost reținută de procurori în 30 martie, în spațiul public au apărut, pe lângă comunicatele DNA, informații „pe surse” din dosarul său, iar Petru Becheru a publicat pe Facebook materiale amenințătoare la adresa ei.

„Am primit rechizitoriul în 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie și spațiul public a fost invadat de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacție până la primirea rechizitoriului. Concomitent, Petru Becheru s-a activat mediatic și m-a numit bețivă, infractoare, mafiotă, totul culminând cu faptul că am trimis un angajat de la regia de transport să îl amenințe și să îl mituiască să retragă denunțul. Nu am nicio legătură cu acel angajat de la regia de transport. Îl cunosc pe acesta, dar nu am vorbit cu el de un an și șapte luni. Îl cunosc doar din vedere. Petru Becheru este cel care l-a sunat și l-a și înregistrat pe acel angajat, pentru a provoca probabil un nou denunț. Din 30 martie până în prezent nu am luat legătura cu niciun denunțător din acest dosar, pe nicio cale. (…) Cu referire la postările mele pe Facebook, am cerut în mod repetat comentatorilor să se exprime decent. Nu înțeleg ce înseamnă limbaj agresiv. Eu nu înjur și nu ameninț”, a arătat Lia Olguța Vasilescu.

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului București luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunțător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.

Printre motivele invocate de procurori în cererea adresată Tribunalului București se numără și acela că, în intervalul de timp care a urmat înregistrării cauzei pe rolul instanței, Lia Olguța Vasilescu a postat selectiv pe pagina sa de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, după care i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor, ceea ce a generat ample reacții în presă.

„În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, susține DNA.

În plus, Lia Olguța Vasilescu i-a anunțat pe susținători că va acționa în mod similar și în cazul altor martori din dosar, cu referire la niște oameni de afaceri despre care susține că au formulat denunțuri calomnioase împotriva ei, sugerând indirect că va face publice date despre aceștia.

Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).