Curtea Penală Internaţională face anchetă în Filipine privind EXECUŢIILE extrajudiciare

Curtea Penală Internaţională (ICC) de la Haga a informat guvernul din Filipine că va începe o anchetă preliminară cu privire la informaţiile privind execuţii extrajudiciare în cadrul campaniei sale împotriva drogurilor ilegale.

08 feb. 2018, 07:27
Curtea Penală Internaţională face anchetă în Filipine privind EXECUŢIILE extrajudiciare

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a salutat lansarea anchetei, a dat asigurări joi purtătorul său de cuvânt Harry Roque.

„Misiunea noastră de la Haga a fost informată că Biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale deschide o anchetă preliminară cu privire la presupuse fapte asociate cu campania împotriva drogurilor ilegale”, a declarat presei purtătorul de cuvânt, adăugând că şeful statului „salută ancheta preliminară pentru că este sătul să fie acuzat”, potrivit Agerpres.

Roque a menţionat că Duterte este dispus să confrunte instanţa, în cazul în care investigaţia va merge mai departe şi că, „dacă va fi nevoie, îşi va susţine cazul personal în faţa ICC”.

Citeşte şi Fiul preşedintelui Rodrigo Duterte demisionează. Paolo, suspect de implicare în traficul de droguri

Ancheta preliminară a ICC are loc după ce în aprilie 2017 un avocat filipinez i-a chemat în judecată pe şeful statului şi alţi 11 înalţi oficiali, acuzându-i de crime în masă, în legătură cu uciderea de presupuşi infractori şi traficanţi de droguri, după instalarea lui Duterte la preşedinţia Filipinelor, la 30 iunie 2016. Avocatul reprezenta un asasin plătit „pocăit” care lucrase pentru Duterte în timp ce acesta era încă primar în oraşul sudic Davao, potrivit Agerpres.

Cel puţin 3987 de oameni au fost ucişi în operaţiuni ale poliţiei împotriva suspecţilor de implicare în afaceri cu droguri între iulie 2016 şi ianuarie 2018, conform datelor oficiale. Organizaţia Human Rights Watch cu sediul la New York susţine însă că acest bilanţ ar putea fi de până la 13.000 de morţi, pe baza estimărilor făcute de organizaţii locale pentru drepturile omului şi asociaţii bisericeşti.