Cutremur cu magnitudine 6.8, urmat de replici mari. Trei centre comerciale s-au prăbuşit, sunt cel puţin patru morţi UPDATE

INFP anunţă un cutremur major în Filipine, cu posibil risc de tsunami.

15 dec. 2019, 07:10
Cutremur cu magnitudine 6.8, urmat de replici mari. Trei centre comerciale s-au prăbuşit, sunt cel puţin patru morţi UPDATE

UPDATE: Cel puţin patru persoane au murit, printre care o fetiţă de 6 ani, în cutremurul produs duminică în insula Mindanao, din sudul arhipelagului Filipinelor, o regiune în care s-au produs numeroase seisme soldate cu victime în ultimele luni, relatează EFE.

Cutremurul a avut epicentrul la 56 de kilometri sud de oraşul Davao – cel mai mare oraş de pe insula Mindanao, a doua ca mărime şi cea mai sudică ce aparţine Filipinelor – şi s-a produs la o adâncime de 53 de kilometri.

Potrivit Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), cutremurul a avut magnitudinea de 6,9 grade.

Cutremurul a fost urmat după 20 de minute de un alt seism de 5 grade, produs la o adâncime de 10 kilometri, iar după amiaza la 15:09 ora locală s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 5,7 cu epicentrul la aceeaşi adâncime.

Reţelele de socializare din Filipine au difuzat intens imagini cu clădiri care se clatină după seria de cutremure, în timp ce Sebastian Durterte, primarul oraşului Davao – cel mai mare centru urban al insulei unde s-au produs seismele – a anunţat închiderea şcolilor luni pentru inspectarea pagubelor.

Cel puţin patru persoane au murit, printre care şi o fetiţă în vârstă de 6 ani a cărei casă s-a prăbuşit, în provincia Davao del Sur, la 1.000 de kilometri sud de Manila.

Trei centre comerciale s-au prăbuşit în oraşul Padada din aceeaşi provincie, provocând moartea a cel puţin alte trei persoane, potrivit autorităţilor locale.

Alte şase persoane au fost salvate după prăbuşirea unei clădiri, în timp ce un număr nedeterminat de victime sunt prinse în continuare sub dărâmături.

Cel puţin alte 14 persoane au fost rănite în oraşul Magsaysay, informează o oficialitate locală.

Arhipelagul Filipinelor este afectat de seisme de aproape cinci ori pe zi, care sunt în general prea mici pentru a fi sesizate fără instrumente specifice. Totuşi, în cursul ultimilor 30 de ani s-au produs trei cutremure catastrofale în Filipine.

Cutremurul a avut epicentrul la 56 de kilometri la sud de oraşul Davao – cel mai mare oraş de pe insula Mindanao, a doua ca mărime şi cea mai sudică ce aparţine Filipine – şi s-a produs la o adâncime de 53 de kilometri.

Potrivit USGS, care a estimat iniţial la 6,9 magnitudinea cutremurului, este puţin probabil să existe victime şi pagube importante, acest cutremur neprezentând risc de tsunami.

Teritoriul Filipine este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde au loc aproximativ 90% din cutremurele produse în lume.

Ultimul cutremur major care a lovit ţara a avut magnitudinea 7,1 şi s-a soldat cu moartea a peste 220 de persoane în centrul arhipelagului în octombrie 2013.

În iulie 1990, peste 2.400 de persoane au murit pe insula nordică Luzon în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,8, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în această ţară

Puternicul seism a avut loc în localitatea Mindanao, Filipine, și a izbucnit la o adâncime de 49 de kilometri. Populația a resimțit din plin cutremurul. ”La 10 minute după cutremur, pământul încă se mișcă”, a mărturisit un localnic pe pagina www.emsc-csem.org.

”Am auzit un zgomot puternic, iar apoi totul a început să se miște. Au început să cadă obiectele din casă. A fost un cutremur foarte puternic și cred că vor fi multe replici”, a spus un alt localnic.