CUTREMUR cu magnitudine 7.6, urmat de o replică de 6.6. A fost ridicată alerta de tsunami

Autorităţile din Noua Caledonie au ordonat miercuri evacuarea zonelor de coastă după alerta de tsunami care a urmat puternicului seism cu magnitudinea de 7,6, produs în largul coastei de est a arhipelagului, relatează Reuters.

05 dec. 2018, 06:44
CUTREMUR cu magnitudine 7.6, urmat de o replică de 6.6. A fost ridicată alerta de tsunami

UPDATE: Un nou seism puternic, cu magnitudinea de 6,6, s-a produs miercuri în arhipelagul francez Noua Caledonie, fără ca, de data aceasta, să fie emisă alertă de tsunami, aşa cum s-a întâmplat în cazul cutremurului de 7,6, care a avut loc cu câteva ore înainte, au anunţat seismologii, potrivit AFP.

Potrivit Institutului american de studii geologice (USGS), noul seism a avut loc la ora locală 17:43 (06:43 GMT), la circa 200 de kilometri de insula Maré din sud-estul Noii Caledonii. În primele estimări, magnitudinea seismului a fost stabilită la 7 grade. Centrul seismologic euro-mediteraneean (CSEM) a estimat seismul la 6,7 grade.

Cutremurul s-a produs la numai 10 km adâncime, având epicentrul la circa 155 km est-sud-est de insulele Loialităţii din largul coastei de est a Noii Caledonii, teritoriu francez de peste mări, potrivit Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC)

Autorităţile acestui teritoriu din Pacificul de Sud au sfătuit oamenii să se deplaseze la o distanţă de cel puţin 300 de metri de ţărm şi, dacă este posibil, în locuri cu înălţimea de peste 12 metri deasupra nivelul mării.

„Am declanşat alarma în exteriorul Noii Caledonii, dar nu avem o evaluare imediată a potenţialelor distrugeri”, a precizat un purtător de cuvânt al Directoratului pentru Protecţie Civilă şi Managementul Riscului.

„Valuri tsunami care ajung de la unul până la trei metri deasupra nivelului mareei sunt posibile de-a lungul coastelor Noii Caledonii şi Vanuatu”, a precizat PTWC, adăugând că valuri de până la un metru sunt posibile pentru unele coaste din Fiji.

Un purtător de cuvânt al grupului francez minier Eramet, care operează o uzină de nichel la Noumea, a precizat că a activat procesul de alertă pentru tsunami.

„Procedura este de a le cere oamenilor care lucrează în apropierea apei să se mute la înălţime”, a spus el, precizând că a simţit cutremurul, care a fost puternic, dar nu a durat foarte mult.