CUTREMUR cu magnitudine 8.2 în Chile. Valuri de TSUNAMI. Cinci morţi VIDEO

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinând Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Cutremurul a generat valuri de 2,11 metri, au anunţat responsabili americani. Un prim bilanţ indică cinci morţi şi mai mulţi răniţi.  

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 03:12
CUTREMUR cu magnitudine 8.2 în Chile. Valuri de TSUNAMI. Cinci morţi VIDEO

CUTREMUR mare în America de Sud. Cutremurul a avut loc 18.46 ora locală /23.46 GMT/, la aproximativ 89 km sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 km, potrivit Centrului Seismologic Naţional al Universităţii din Santiago de Chile, care a raportat iniţial o magnitudine de 7,8. 

Centrul american de studii geologice /USGS/ a anunţat la rândul său un seism de magnitudine 8, indicând că alerta de tsunami afecta Chile, Ecuador şi Peru.Chile, Ecuador şi Peru au emis alerte de tsunami după acest cutremur, chiar şi Centrul de alertă la tsunami pentru Pacific, cu sediul în Hawai. 

De asemenea, Japonia a emis o alertă de tsunami joi după cutremurul de magnitudine 8,2 produs în Chile, de cealaltă parte a Oceanului Pacific.

Agenţia meteorologică niponă a anunţat că un tsunami de până la un metru înălţime ar putea atinge regiuni de coastă din estul Pacificului

Serviciul Naţional de Seismologie chilian a revizuit în sus magnitudinea cutremurului ce a lovit marţi nordul Chile, de la 7,9 la 8,2, şi a menţinut alerta de tsunami pentru coastele Chile, Peru şi Ecuadorului. 

Biroul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă /Onemi/ din Chile a cerut evacuarea preventivă a coastelor în întreaga ţară, unde pentru moment nu s-au înregistrat victime sau pagube, adaugă AFP.Serviciul Naţional de Situaţii de Urgenţă chilian a ordonat evacuarea coastelor din nordul ţării, în timp ce guvernul ecuadorian a emis o alertă din cauza riscului de tsunami. ‘Trebuie să fim atenţi la coastele noastre şi să ne pregătim’, a declarat preşedintele ecuadorian Rafael Correa pe contul său de Twitter. 

Citeşte şi:

Cutremur cu magnitudinea de 6,8 în largul Chile

CUTREMURE SUCCESIVE cu magnitudine 7 în Chile

Chile este o ţară cu o activitate seismică intensă. În 2010, peste 500 de oameni au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 8.8, care a provocat un tsunami. Totodată, în Chile a fost înregistrat cel mai puternic cutremur măsurat vreodată. Seismul, cu magnitudinea de 9.5 a avut loc în 1960 şi a provocat moartea a peste 5.000 de persoane.