Cutremur cu magnitudinea 7.6. A fost emisă alertă de tsunami. Se aşteaptă replici puternice

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs marţi seară. "Valuri periculoase de tsunami sunt posibile pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului seismului", au avertizat seismologii.

10 ian. 2018, 05:39
Cutremur cu magnitudinea 7.6. A fost emisă alertă de tsunami. Se aşteaptă replici puternice

UPDATE: Cutremurul a avut loc la ora 2h51min UTC (ora locala 20h51min in Honduras). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Marea Caraibilor, la nord de coasta Hondurasului. Seismul s-a produs la adancimea de 15 km si a avut magnitudinea de 7,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a fost resimtit mai intens in zona de coasta a Hondurasului, unde s-au inregistrat pagube usoare, crapaturi in peretii caselor. Zona de coasta din nordul Hondurasului este destul de slab populata. Miscarea seismica a mai fost resimita si in alte zone din partea caraibiana a Americii Centrale.
A fost emisa o alerta de tsunami pentru regiunea caraibiana. Totusi, avand in vedere mecanismul de focar de tip decrosare, era improbabila formarea unui val seismic semnificativ.
Potrivit ABC News, cutremurul de astazi a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in regiunea Marii Caraibillor in ultimii cel putin 50 de ani. La 12 ianuarie 2010, un cutremur cu magnitudinea moment de 7,0 grade s-a produs in Haiti, urmarile acestuia fiind devastatoare  

 

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs marţi seară în Marea Caraibilor, în largul coastelor Hondurasului, a anunţat institutul american de geofizică USGS, şi a fost declanşată o alertă de tsunami, scriu dpa şi AFP.

Seismul a avut loc miercuri la ora 02.51 GMT la o adâncime de 10 kilometri, la 44 de kilometri est de Insula Great Swan, nelocuită.

„Valuri periculoase de tsunami sunt posibile pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului seismului”, a avertizat serviciul american de meteorologie.