Cutremur cu magnitudinea 8. S-a emis alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs la 47 de kilometri vest de Arawa, insula Bougainville, din Papua Noua Guinee, a informat duminică Institutul american de geofizică - United States Geological Survey (USGS), transmite Reuters.

RomaniaTV.net
22 ian. 2017, 06:35
Cutremur cu magnitudinea 8. S-a emis alertă de tsunami

Un cutremur cu magnitudinea 8 s-a produs duminică în Papua Noua Guinee, la o adâncime de 153 de kilometri, relatează CNN. 

Centrul de alertă pentru tsunami din Oceanul Pacific a emis o recomandare potrivit căreia „valuri tsunami periculoase sunt posibile pe o rază largă” în urma seismului, pentru următoarele trei ore, de-a lungul coastelor din Papua Noua Guinee, insulelor Solomon, Nauru, Pohnpei, Kosrae, Vanuatu, Chuuk și ale Indoneziei.

In ultimele 3 luni s-au produs mai multe cutremure foarte puternice in „Cercul de foc al Pacificului”, la contactul dintre placa Australiana si cea Pacifica, astfel: cutremurul din Noua Zeelanda din 13 noiembrie 2016 (magnitudine moment 7,9), cutremurul din Solomon din 8 decembrie 2016 (magnitudine moment 7,8) si seismul din Papua-Noua Guinee, regiunea New Ireland din 17 decembrie 2016 (magnitudine moment 7,9). Un seism major cu magnitudinea moment de 7,6 grade s-a produs pe 25 decembrie 2016 si in Chile, de cealalalta parte a Oceanului Pacific. Un seism major cu magnitudinea moment de 7,3 grade s-a produs in aceasta luna pe 10 ianuarie in Marea Celebes.