Cutremur cu magnitudinea de moment de 7,0, în Peru

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,0 a avut loc miercuri în largul coastelor statului Peru, anunţă Institutul american de geofizică (USGS), potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
25 sept. 2013, 17:35
Cutremur cu magnitudinea de moment de 7,0, în Peru

Cutremurul a avut loc la ora locală 11.42 (19.42, ora României), la adâncimea de 45 de kilometri.

Cel puţin şase persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 7,0, potrivit Institutul de american de geofizică USGS, care a avut loc miercuri în sudul statului Peru şi care a provocat scene de panică în mai multe oraşe, relatează AFP.

Epicentrul a fost la 46 de kilometri sud de oraşul peruan Acari, la 91 de kilometri sud-est de Minas de Marcona, la 120 de kilometri de oraşul Nazca şi la 498 de kilometri sud de capitala Lima.

Seismul s-a produs în Oceanul Pacific, la aproximativ 15 kilometri de coastele statului Peru. Autorităţile peruane au exclus orice risc de tsunami, ridicat datorită magnitudinii cutremurului, dar au avertizat împotriva riscului de valuri mari.

Mai multe drumuri au fost blocate, dintre care Panamerican sud, unde s-au prăbuşit pietre. Traficul pe acest drum, unul dintre cele mai mari din ţară, nu va putea fi restabilit decât după mai multe ore, potrivit Agerpres.

Cutremurul puternic a provocat scene de panică în mai multe oraşe, dintre care Arequipa şi Lima, unde mulţi locuitori s-au grăbit să iasă în stradă şi să ajungă în centrele apărării civile prevăzute în acest scop.

Seismul, cel mai puternic de la începutul anului şi care a lovit cel puţin opt departamente din sudul şi centrul Peru, a fost estimat iniţial la 6,9 grade pe scara Richter, adoptată de Institutul de geofizică din Peru.

Coasta peruană este situată pe „Centura de foc a Pacificului”, care concentrează aproximativ 85% din activitatea seismică a Pământului. Cutremurele sunt frecvente în Peru unde 140 de seisme au fost înregistrate de la începutul acestui an.