Italia, zguduită de trei cutremure puternice în interval de numai două ore VIDEO UPDATE

Un seism cu magnitudinea de 5,4 şi unul de magnitudine 5,9 s-au produs miercuri seara, în centrul Italiei, în provincia Macerata, între oraşele Terni şi Perugia. Altul, de 4.6, a avut loc după ora 2.00.

RomaniaTV.net
26 oct. 2016, 17:22
Italia, zguduită de trei cutremure puternice în interval de numai două ore VIDEO UPDATE

UPDATE: Cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil în stare gravă, în urma seismelor care au afectat marţi după-amiază şi în noaptea de marţi spre miercuri centrul Italiei, relatează La Repubblica. 

UPDATE: Un al treilea cutremur, cu magnitudinea 4,6, s-a produs la ora locală 23.42 (00.42 ora României), la două ore şi jumătate după cel cu magnitudinea 5,9 şi la 5 ore şi jumătate după primul, cu magnitudinea 5,4. 

Cutremurul a fost resimţit puternic în tot centrul Italiei, inclusiv la Roma, unde sediul Ministerului de Externe şi alte clădiri guvernamentale au fost evacuate. Numeroase clădiri istorice s-au prăbuşit sau au suferit probleme structurale. 

O persoană şi-a pierdut viaţa la Tolentino în timpul seismului. Potrivit presei, este vorba de un bătrân care a făcut infarct.


UPDATE ora 00.03 Două persoane au fost rănite în zona Visso, în apropiere de epicentru, însă nu s-au raportat alte victime imediat, a anunţat directorul Protecţiei Civile italiene Fabrizio Curcio, informează News.ro.

Biserici vechi s-au surpat, iar alte clădiri au fost avariate, însă multe dintre ele se află în zone interzise după cutremurul de la 24 august în care au fost făcute una cu pământul părţi din trei localităţi.

„Nu avem curent, aşteptăm echipe de urgenţă”, a declarat Mauro Falcucci, primarul din Castelsantangelo sul Nera, în apropiere de epicentru.

UPDATE, ora 23.20. Primarul din Ussita zugrăveşte o situaţie sumbră. „Multe case sunt prăbuşite. Comuna noastră este terminată. S-a prăbuşit şi faţada bisericii, iar în satul Casali nu putem ajunge„, a declarat acesta, pentru Skytg24.

UPDATE, ora 23:15 O porţiune dintr-o autostradă a fost închisă din cauza unei alunecări de teren masive 

UPDATE, ora 23.02. Autorităţile au decis ca joi şcolile să rămână închise în Perugia şi Terni, oraşele cele mai mari din zona afectată de seisme. De asemenea, şi în celelalte localităţi mai mici şcolile vor rămâne închise.

UPDATE, ora 22.50. Giuliano Rinaldi, primarul comunei Ussita, unde cutremurul s-a resimţit foarte puternic, a declarat telefonic pentru televiziunea italiană: „A fost un cutremur foarte puternic, apocaliptic. Oameni ţipă în stradă, iar acum suntem fără lumină„. Ussita se află la doar 75 km de Amatrice, localitate grav afectată de cutremurul din 24 august 2016.

UPDATE. Un al doilea seism, mai puternic decât primul, cu magnitudinea 5,9, a fost înregistrat la ora 22.18, ora României (ora 21.18, ora locală). La fel ca primul seism, epicentrul acestuia a fost în apropierea localităţii Visso, fiind practic o replică mai puternică a cutremurului de la ora 20.10.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Primul seism s-a produs la ora 20:10, ora României. Epicentrul cutremurului de pământ a fost localizat la o adâncime de 10 kilometri, în provincia Macerata, în zona localităţii Visso.

Cutremurul s-a produs aproape în aceeaşi regiune din Italia în care a avut loc devastatorul seism din 24 august, care s-a soldat cu peste 300 de morţi şi cel din 2009, soldat de asemenea cu peste 300 de morţi.

Potrivit autorităţilor italiene, seismul a provocat daune minore clădirilor din Roma aflate în Patrimoniul Universal, inclusiv Colosseumul şi Pantheonul. Vaticanul este centrul religios al credinţei catolice este şi locul în care se află cele mai importante clădiri religioase, inclusiv Capela Sixtină.

Potrivit informaţiilor preliminare, o persoană a fost rănită la Visso, în urma prăbuşiri unui tavan. Presa locală, informează de asemenea că seismul a perturbat reţelele de telefonie mobilă din zonele în care s-a propagat unda seismică. 

Imagini cu biserica din Norcia, primele cu urmările cutremurului de miercuri: