CUTREMUR ÎN ROMÂNIA: Aplicaţiile care te pot proteja în caz de cutremur

CUTREMUR: În România există un număr relativ mic de aplicații care ne pot avertiza în caz de cutremur, iar în acest articol vi le vom prezenta pe două dintre cele mai interesante.

29 mart. 2015, 20:19
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA: Aplicaţiile care te pot proteja în caz de cutremur

CUTREMUR: România nu este o țară care are privilegiul de a fi ferită de cutremure de o magnitudine importantă și tocmai de aceea este importantă crearea unui sistem eficient prin care majoritatea cetățenilor pot fi avertizați în legătură cu seismele produse. Dar cum funcționează sistemul de avertizare în caz de cutremur?

Există senzori folosiți de către Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) care, odată ce un cutremur s-a declanșat, transmit informațiile către acesta. Sistemul acesta este, din păcate,  folosit doar de instituțiile statului. În acest fel, a luat naștere Institutul Român pentru Seismologie Aplicată (IRSA), cel care oferă în prezent și o aplicație de iOS denumită ”Aplicație Cutremur Vrance”, datorită zonei ce reprezintă epicentrul majorității seismelor din România.

Problema, însă, este reprezentată de numărul mic de persoane care pot fi avertizate în cazul unui cutremur. Unde în cazul alertelor prin SMS, rețelele naționale pot avertiza aproximativ 8000 de oameni pe secundă, când vine vorba de o aplicație dedicată pentru acest lucru, numărul lor ajunge, în cel mai bun caz, la 10.000. Dar ce aplicații sunt disponibile cetățenilor români la acest moment?

Seismo

Aplicația Seismo îi avertizează pe utilizatori în momentul în care a fost produs cutremurul. În acest fel, nu mai există senzația de panică creată de ”zguduială”, iar persoanele se pot adăposti și pot fi pregătiți pentru seism.

”Din cauza faptului că unda seismică ajunge în orașe precum Iași, București, Constanța, cu o întârziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, așa că putem să oferim între 15 și 25 de secunde, în funcție de locul în care se află utilizatorii. Astfel, ei vor putea să prevadă evenimentul, să se aștepte la el și să se pună la adăpost”, a declarat Andrei Dorian Duma, pentru Playtech. Andrei, alături de colegul său Dragoș Corlătescu, a gândit aplicația Seismo.

Textul integral, pe playtech.ro