Pământul s-a CUTREMURAT DE DOUĂ ori în Vrancea duminică dimineaţa

CUTREMUR ÎN VRANCEA. Două seisme s-au produs în zona Vrancea duminică dimineaţa, unul cu magnitudine 3, iar al doilea cu magnitudine 2,8 grade pe Scara Richter.

RomaniaTV.net
19 ian. 2014, 06:14
Pământul s-a CUTREMURAT DE DOUĂ ori în Vrancea duminică dimineaţa

CUTREMUR ÎN VRANCEA cu magnitudine 3, anunţă INFP. Seismul s-a produs la ora 02.59 şi a avut loc la o adâncime de 123 de kilometri, în apropierea localităţilor Covasna (43 km), Valenii De Munte (48 km), Ramnicu Sarat (52 km), Buzau (53 km), Mizil (57 km). Cel de-al doilea CUTREMUR s-a produs la ora 07.30 şi a avut o magnitudine de 2,8 grade pe scara Richter.

CUTREMUR şi în Cehia duminică dimineaţă. Seismul a avut o magnitudine de 4.1, dar s-a produs la o adâncime de doar 3 kilometri.

În total, în zonă seismică Vrancea au fost înregistrate anul acesta 13 cutremure. Cel mai mare ca magnitudine s-a produs duminică 12 ianuarie şi a avut 4,4 grade pe Richter.

În decembrie 2013, în aceeaşi zonă au fost înregistrate 21 de cutremure, cu magnitudini între 2,5 şi 3,9 grade pe scara Richter.

Un cercetător INFP avertizează: E posibil să se producă oricând un cutremur de peste 6 grade

„Tot ce s-a intamplat, deocamdata este o activitate normala. Vrancea este principala zona care ne da batai de cap. Cutremurele au fost relativ mici, cu exceptia celui de acum doua zile, de 4,4. Cel mai probabil e sa avem o activitate in continuare, in special in zona Vrancea. Vor mai fi cutremure de 4, acestea apar cam la o luna, doua in zona Vrance, care ramane principala zona periculoasă, dar e puţin probabil să avem cutremure peste 7”, a spus Mircea Radulian, la România TV.

Specialistul a explicat că situatia este mai greu de prognozat in alte zone: „Pot sa mai apara cutremure in Carpati, in Maramures, Banat, Crisana. Nu e exclus sa avem cutremure crustale, dar in general ele sunt mici. Printre cele mai periculoase zone ar putea fi zona Fagaras, unde au fost inregistrate cutremure peste 6, dar sunt rare”.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).