Două cutremure în Vrancea, miercuri dimineaţa. S-au produs la interval de două ore

Publicat: Miercuri, 11 Ianuarie 2017 06:14 // Actualizat: Miercuri, 11 Ianuarie 2017 10:10 // Sursa: romaniatv.net

Două cutremure cu magnitudinea de 3,3 şi 2,5 pe scara Richter a avut loc miercuri dimineaţa, la orele 05:17 şi, respectiv, 07:37, în județul Vrancea, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

CUTREMUR în Vrancea, anunţă INFP. Primul seism s-a produs la o adâncime de 87 de kilometri, iar cel de-al doilea la 73 km. De la începutul anului, în România s-au produs zece cutremure cu magnitudini între 2,2 și 4,1 grade pe scara Richter.

Anul trecut, în Vrancea au avut loc două seisme cu magnitudini de 5,3 grade pe scara Richter, unul în 24 septembrie, la ora locală 2:11, și celălalt pe 28 decembrie, la ora locală 1:20.

Aproape de fiecare data cand in Sudul Oceanului Indian sau/si in zona Sumatrei se produc cutremure foarte mari (Mw cel putin 8,0), se genereaza perturbatii majore care determina propagarea unor valuri de tensiuni pe diferite structuri geotectonice din Oceanul Indian, pana pe partea continentala si mai departe pana in regiunea mediteraneana. Vrancea este si ea influentata de aceste tensiuni, a se vedea topicul: De aceea, perspectivele seismice pentru Vrancea trebuie judecate in lumina acestor influente. De obicei, apar doua reactii ale Vrancei la un megaseism din Oceanul Indian/Sumatra: o prima reactie apare cam la 1-2 ani, iar a doua reactie, care de obicei e mai importanta, vine cam la 4-6 ani de la megaseismul din Oceanul Indian/Sumatra. Acum, in 2017, ne aflam la 5 ani de la perturbatia majora din 2012. Nu exclud sa mai avem un cutremur moderat si in acest an, fiindca ne aflam inca in "intervalul de gratie" post-Sumatra (Ninety Ridge) 2012. Daca amplitudinea reactiei vrancene va mai creste sau nu, e greu de spus; in principiu, cutremurul din Vr-ancea poate sa fie mai mare daca apar cutremure de decrosare in Estul Turciei si Nordul Iranului, cu magnitudini mai mari. Altfel, reactia Vrancei consta doar in cutremure moderate cu magnitudini de 5,3-5,7 grade (sau 5,5-6,2 grade), scrie cutremur.net.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cutremur cutremur ianuarie cutremur România cutremur vrancea INFP
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6663
RON
19 Jun
noapte 18 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H