CUTREMUR PUTERNIC anunţat pentru Moldova

Moldova ar putea fi lovită în viitorul apropiat de un cutremur puternic. Avertizarea vine din partea seismologilor, care spun că, în ultimii ani, numărul cutremurelor resimțite în țara noastră a crescut considerabil. 

RomaniaTV.net
12 feb. 2015, 04:25
CUTREMUR PUTERNIC anunţat pentru Moldova

CUTREMUR: În ultimii ani, în zona Vrancea, numărul cutremurelor puternice a crescut.Dacă în 2013 au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea mai mare de patru grade, atunci, anul trecut, numărul acestora a crescut până la 15.

O situaţie similară a avut loc în anii ’40 ai secolului trecut, când după o serie de cutremure de o intensitate redusă, în data de 10 noiembrie 1940 s-a produs un cutremur devastator de peste șapte grade pe Richter.

„Dacă să facem comparație cu perioadele precedente, anii 2010, jumătatea anului 2013, au fost ani liniștiți, din punct de vedere a activității seismice a sursei Vrancea. O activizare a ei a început la sfârșitul anului 2013, care s-a manifestat pe parcursului anului 2014, până în prezent”, a declarat șeful Centrului de Seismologie experimentală al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Ion Ilieş, potrivit Publika.

Pentru a evita accidentările în timpul cutremurului, salvatorii au mai multe recomandări.

„La simțirea mișcărilor seismice, recomandabil ar fi ca să ne adăpostim sub masă, sub birou, într-o poziție ghemuită, acoperind capul cu mâinile. Sau, lângă un perete de rezistență. În cazul dat, avem acest perete al încăperii. Este suficient ca în acest loc să așteptăm sfârșitul cutremurului. Reușim, putem să folosim desigur și tocul ușii”, a spus șeful adjunct la Centrul de Instruire al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Victor Mârza.

Potrivit salvatorilor, în timpul cutremurului nu se recomandă de a ieşi din case, întrucât scările prezintă un pericol.

Oamenii spun că știu cum trebuie să acționeze:

„În prag te oprești. Te sprigini în pragul ușii și gata. Ori în baie undeva. Dar trebuie să nu te sperii, să nu fugi pe scări.”

„În primul rând ieși afară. Dar dacă ești la etaj, te pui la ușa, ca să nu-ţi cadă podul în cap.”

„Cu prima posibilitate să coborâm. În caz că nu, ne adăpostim undeva sub pereții centrali din casă.”

De la începutul acestui an, în zona Vrancea au fost înregistrate peste 60 de cutremure. Cinci dintre acestea au avut magnitudinea mai mare de patru pe Richter.