Dacă vrei să păstrezi vie o amintire nu trebuie să faci poză. Vezi de ce

Dacă vrei să îţi aminteşti mai bine vizita la un muzeu vestit sau orice alt eveniment important din viaţă, asigură-te că nu iei aparatul de fotografiat cu tine. Acesta este sfatul oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Fairfield după ce au analizat aşa numitul „efecte de deteriorare asociat fotografierii”, un fenomen psihologic ciudat prin care încercarea de a păstra vie o amintire deteriorează chiar capacitatea de a forma amintiri.

10 dec. 2013, 15:01
Dacă vrei să păstrezi vie o amintire nu trebuie să faci poză. Vezi de ce

Aceste descoperiri oferă noi dovezi care indică faptul că tehnologia ne afectează interacţiunea cu lumea din jur, scrie descopera.ro.

Noul studiu, care a fost publicat în jurnalul Psychological Science, indică faptul că fotografiile realizate cu o cameră digitală sau cu smartphone-ul îi pot face pe fotograf să formeze o amintire vagă despre obiectul asupra căruia se concentrează. Comparativ cu un observator care nu face fotografii, fotograful va avea o amintire mai slabă.

„Adesea, oamenii scot aparatul de fotografiat aproape involuntar pentru a imortaliza un moment şi astfel ei nu observă ce se întâmplă chiar în faţa lor. Această tendinţă a oamenilor de a se baza pe tehnologie pentru a-şi aminti lucruri poate avea un impact negativ asupra capacităţii lor de a-şi aduce aminte anumite lucruri”, a explicat coordonatoarea studiului, Linda Henkel.