Dacian Cioloş, PRIMA REACŢIE după demisia lui Vlad Alexandrescu de la Ministerul Culturii

Premierul Dacian Cioloş a scris, miercuri seară, pe Facebook, că îi mulţumeşte fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru "direcţia reformistă" pe care a imprimat-o în domeniul managementului cultural, precizând că singurul său eşec a fost situaţia de la Opera Naţională.

27 apr. 2016, 18:00
Dacian Cioloş, PRIMA REACŢIE după demisia lui Vlad Alexandrescu de la Ministerul Culturii

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi (miercuri – n.r.) cu speranța că gestul său va contribui la detensionarea situației de la Opera Națională. Din păcate, un șir de decizii grele și tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcția pe care am dorit-o cu toții.

Reforma, atitudinea modernă, performanța în instituțiile de cultură și în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reușit să le impună, cu excepția acestei situații punctuale, nefericite și grave de la Operă. Dar această direcție reformistă în ceea ce privește managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii și este principala contribuție pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă și pentru care vreau să-i mulțumesc public„, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Mai mult, premierul îi cere lui Alexandrescu să sprijine în continuare proiectul achiziţiei sculpturii ”Cuminţenia Pământului”. „Vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat și care trebuie să meargă înainte: subscripția publică pentru achiziția “Cumințeniei Pământului ” „, a mai scris Cioloş.

Mai sper ca decizia lui de astăzi să-i convingă pe toți artiștii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate și decizie administrativă coerentă de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situația şi fac un apel la toți cei implicați în viitorul Operei Naționale să înțeleagă că toleranța reciprocă, dialogul și conștiința responsabilității actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe„, a conchis premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, miercuri, nemulţumit de modul în care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Naţională, spunând că este „un contraexemplu de implicare”.

Dacian Cioloş a mers, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, acolo unde câteva de persoane protestau, nemulţumite de faptul că Vlad Alexandrescu şi-a dat demisia de la conducerea Ministerului Culturii.