Dacian Cioloş: Dacă Parlamentul adoptă OUG privind Cuminţenia Pământului, diferenţa de bani poate veni de la Guvern

Premierul Dacian Cioloş a declarat că Executivul doreşte în continuare să cumpere "Cuminţenia Pământului", însă trebuie ca Parlamentul să adopte OUG care se află acum în discuţie cu amendamentul privind acoperirea diferenţei de bani, care poate veni din Fondul de Rezervă al Guvernului.

04 dec. 2016, 12:53
Dacian Cioloş: Dacă Parlamentul adoptă OUG privind Cuminţenia Pământului, diferenţa de bani poate veni de la Guvern

Dacian Cioloş a explicat din nou că baza legală privind Cuminţenia Pământului se află în Parlament, unde se discută OUG emisă de Guvern privind achiziţionarea operei. El a precizat că există un amendament depus, care permite cumpărarea operei prin acoperirea diferenţei necesare de către stat, însă este necesar ca Parlamentul să adopte OUG în noua sesiune parlamentară, scrie news.ro.

„Intenţia Guvernului este de a o cumpăra şi noi am adus şi aducem toate argumentele, însă în momentul în care Parlamentul ia o decizie, şi dacă ia decizia aceasta, de a adopta Ordonanţa propusă de Guvern cu acel amendament, există buget pentru a o plăti. Se poate plăti din Fondul de Rezervă”, a spus el.

Cioloş a precizat că Executivul nu poate veni în acest moment cu o nouă OUG, pentru că există decizii ale Curţii Constituţionale care împiedică Guvernul să emită Ordonanţe de Urgenţă pe un domeniu în care există deja proiecte discutate în Parlament. Premierul a precizat însă că Executivul poate interveni din nou, dacă este necesar, după adoptarea Ordonanţei de către Legislativ.

„Poate să fie şi o nouă Ordonanţă, dacă Guvernul îşi asumă o nouă Ordonanţă după ce e un vot în Parlament”, a spus el.

Ministerul Culturii cere amânarea cu un an a termenului pentru returnarea donaţiilor pentru „Cuminţenia Pământului”

Cioloş a criticat faptul că acum acest subiect este „speculat” de către partide şi spune că nu doreşte să facă „din Brâncuşi un agent electoral”, motiv pentru care nici nu comunică des pe această temă.

Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzând o listă de amendamente propuse la OUG privind achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”, printre acestea fiind şi solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an, până la 31 decembrie 2017.

Actualele prevederi din OUG privind achiziţionarea operei de artă prevăd că banii din donaţii trebuie returnaţi până cel târziu la 31 decembrie 2016, în cazul în care Guvernul eşuează în cumpărarea „Cuminţeniei Pământului”.

Ministerul Culturii a propus Parlamentului ca acest termen să fie avansat pentru 31 decembrie 2017, urmând ca toate procedurile, condiţiile şi termenele să fie stabilite prin HG până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

„Având în vedere complexitatea şi noutatea reglementării prevăzute la art. 4 alin (5) (procedura de returnare a donaţiilor în cazul în care nu se achiziţionează opera de artă), se impune prorogarea acestui termen până la 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanţe de urgenţă să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017”, se arată în motivaţia Ministerului Culturii.

Persoanele care doresc returnarea banilor trebuie să ceară acest lucru în mod expres, în scris, Ministerului Culturii în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea OUG.

Ministerul Culturii cere Parlamentului şi să discute Legea de aprobare a OUG în procedură de urgenţă, astfel încât aceste amendamente să fie cuprinse într-un timp cât mai scurt.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 16 noiembrie, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achiziţia „Cuminţeniei Pământului”, care vor fi prezentate Camerei Deputaţilor, printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donaţiilor şi constituirea Fondului Brâncuşi pentru achiziţia de opere de arăt contemporană.

„În şedinţa Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur”, transmite Guvernul într-un comunicat dat publicităţii pe 18 noiembrie.

Propunerile de modificare a legii au fost trimise, pe 18 noiembrie, Camerei Deputaţilor care este forul decizional pentru acest proiect. Guvernul aminteşte că nu poate reglementa o serie de aspecte legate de proiect prin alte modalităţi de legiferare, jurisprudenţa Curţii Constituţionale limitând posibilitatea ordonanţei de urgenţă pentru proiectele care au ajuns la Camera decizională din Parlament.

„Curtea Constituţională a decis în mai multe rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalităţi extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament”, precizează Executivul.