Dacian Cioloş, de vorbă cu comentatorii pe Facebook: O „greşală” recunoscută se poate corecta, pe când o minciună nu

Dacian Cioloş a devenit un utilizator fecvent de Facebook de când este premier. Îl foloseşte pentru a anunţa programul de lucru, vizitele, hotărârile promovate de guvern. Interesant este că premierul îşi face timp şi să le răspundă comentatorilor, chiar dacă mulţi dintre ei nu folosesc un ton tocmai cordial. Dacian Cioloş susţine că răspunde personal la comentarii.

12 feb. 2016, 07:05

Dacian Cioloş a devenit mult mai activ pe Facebook de când este prim ministru. Dacă înainte postările sale erau sporadice, după ce s-a instalat cu echipa sa la Palatul Victoria a început să posteze cu o frecvenţă mult mai mare. Fie sfătuit de echipa sa de comunicare, fie autoconvins de puterea de penetrare a Facebook-ului, premierul postează frecvent anunţuri privind programul său săptămânal, întâlnirile sale, iniţiativele guvernului său etc.

Având în vedere notorietatea conferită de funcţie, nu este de mirare că postările sale atrag numeroase comentarii. Multe dintre ele, nu tocmai binevoitoare. Inedit este că Dacian Cioloş răspunde la comentarii. Şi că o face personal, nu prin consilieri, după cum el însuşi precizează într-un comentariu. 

În răspunsurile date comentatorilor, chiar şi celor care folosesc un ton critic, premierul le răspunde pe un ton calm. Recunoaşte dacă greşeşte, se declară sincer şi de bună credinţă, aduce amănunte în plus pe unele programe guvernamentale, ba chiar e şi puţin sarcastic cu unii comentatori.

RomaniaTV.net a citit comentariile din subsolul postărilor lui Dacian Cioloş şi vi le prezintă în continuare pe cele mai reprezentative, cu precizarea că am păstrat scrierea originală, cu tot cu greşeli. De menţionat că una dintre ele îi aparţine chiar premierului, care într-o postare a scris „crează” cu un singur „e”, în loc de doi. Acest lucru a fost amendat prompt de un comentator, iar Dacian Cioloş şi-a recunoscut simplu greşeala: „Aveți dreptate! Cred că e mai sănătos pentru suflet să-ți recunoști greșelile decât să-ți protejezi ego-ul”.

Comentarii la postarea de pe 10 februarie 2016, privind pachetul național anti-sărăcie

Marin Ion: MA dezamagiti profund domnule prim ministru. daca VA preocupati de saraci , saracii se vor inmulti. Doar programele liberale vor aduce bogatie in tara.luati exemplu chinez de dezvoltare economica.
Dacian Cioloş: Domnule Marin, poate va dezamagesc, dar nu vreau sa-mi dezamagesc constiința. Săracii acestia sunt oameni, nu niște numere. Nu vreau sa fiu emotional, dar când incepem să gândim doar in terneni macro, uitând de oameni, probabil că suntem un pic prea departe de realitate.

Georgescu Ionescu: o initiativa laudabile dl premier.dar sa nu va loviti de vesnica problema: ”cine imparte parte’si face”.intelegi dumneata?gaseste modalitatea cea mai corecta ca ajutoarele sa ajunga exact unde trebuie.altfel..
Dacian Cioloş: Sper ca mai sunt si oameni care nu se gandesc doar sa-si faca parte din ce nu le apartine. Până la urmă solidaritatea e in primul rând o chestiune de bun simț.

Liviu Constandache: Putem vedea si noi modelele de bune practica functionale probate? Am vazut prioritatile ministerului educatiei de pe site. Ce copii… le pasa doar de sistemul universitar. Asa sunt trecute prioritatile. Cat despre reglementarea si implementarea sistemului dual…. hai sa fim seriosi, anul asta nici in vis nu poti face asa ceva. Sa speram ca macar se reglementeaza.
Dacian Cioloş: Un exemplu: programul „Fiecare copil la grădiniță”. Un altul : caravanele medicale in mediul rural. Ambele initiate de ONG-uri.

Elidor Muvanu: Adica nenea ciolos , o sa creasca numarul asistatilor social , ca doar nu avem destui ?Chiar , apropo, citi asistati social sunt in Romania? MIlioane , nenea ciolos , si nu fac absolut nimic . Adica fac , distrug tara si comunitatile . Taie ajutoarele sociale pina la radacina , si o sa vezi ca nu o sa moara nimeni de foame . Poate vor fi mai multe furturi , dar asta-i treaba politiei romane . In alta ordine de idei, te rog nenea ciolos sa treci bazele sportive aflate in paragina , si care apartin ministerului sportului sau unor instititii si agentii de stat , in proprietatea consiliilor locale (vezi patinoar acoperit targu mres , baza spotiva romgaz ta mures , stadion atletism , baia mare , etc ) . Fa si tu ceva pentru tara asta , ca dupa aceea o sa mergi la caldurica , in franta .
Dacian Cioloş: Nu o să crească numărul asistaților ci banii pt cei care au intr-adevăr nevoie vor fi mai bine și mai eficient folositi. Vrem sa combinam alocarile din bugetul ational cu fonduri europene care până acum au fost in parte risipiți.
Și nu, nu am de gând să mă intorc in Franța. Nu am mai locuit in Franța din 1998 de când mi-am terminat cei doi ani de studii acolo.

Comentarii la postarea de pe 9 februarie 2016, privind colaborarea cu Banca Europeană de Investiţii

Simona Sim: „Cu multa incredere”… Haideti, domnule Ciolos, ca nu mai suntem copii, sa ne mintiti! Va scriu si eu „cu multa incredere”, desi stiu ca nu o să vă sinchisiti sa îmi dati vreun raspuns.
Dacian Cioloş: La ce anume doriti un răspuns? 

Comentarii la postarea de pe 12 februarie 2016, privind sistemul de vot al primarilor într-un singur tur

Alin Bloju: La investirea lui Cioloș, l-a susținut și PSD-ul. Nu? Probabil la acele negocieri dinainte de investire o fii fost vreo ciornă cu litere de mână, cu lucrurile care nu trebuie schimbate. Cred că Dragnea scrie frumos „de mână”. Ce părere aveți dle Cioloș? E foarte bine pe de altă parte că nu vreți să scoateți castanele fierbinți, ale altora. Vă admir decizia.
Dacian Cioloş: Ceea ce fac îmi asum in fața conștiinței mele, domnule Bloju. Chiar e atât de greu de crezut? 

Comentarii la postarea de pe 25 ianuarie 2016, privind programul săptămânal

Iacob Costica: …slabut!!! ore suplimentare nu faceti? ca romanii muncesc cate 12 ore pentru 8 platite… nu-s rautacios, e doar o informatie asa, spre stiinta dvs..
Dacian Cioloş: Asa cum am precizat in prima postare in care mi-am propus sa prezint programul saptamanal, agenda din fiecare zi este completata cu întâlniri pe care trebuie să le am cu membrii echipei, colaboratori și ceilalți miniștri pentru a lua cele mai bune decizii. In plus daca urmariti programul pe website veti observa ca in aproape fiecare sambata au fost sedinte informale de guvern, si evenimente chiar si duminica. 

Comentarii la postarea de pe 18 ianuarie 2016, privind programul săptămânal

Anda Soare: dc postez un comm sau doresc sa va intr cv, vbesc cu echipa de comunicare sau cu dvoastra, personal?
Bogdan Baldovin: Din cite stiu, chiar domnul Ciolos raspunde, in masura in care are timp smile emoticon
Dacian Cioloş: Exact  

Comentarii la postarea de pe 18 ianuarie 2016, privind priorităţile Guvernului în 2016

Cristi Dumitrescu: nu uitati, impactul mai mare favorabil in economie se obtine prin strategii multisectoriale cu obiective comune
Dacian Cioloş: Asa este. Tocmai de aceea dorim sa lucram anul acesta la o viziune de dezvoltare economica pe termen mediu, cu cateva abordari multisectoriale gen : economie vrede, economie creativa, …  

Comentarii la postarea de pe 31 decembrie 2015, privind premierea naţionalei feminine de handbal

George Lazar: CREEAZA, nu CREAZA!!!!
Dacian Cioloş: Aveți dreptate!
Dacian Cioloş: Cred că e mai sănătos pentru suflet să-ți recunoști greșelile decât să-ți protejezi ego-ul. La Mulți Ani! 

Comentarii la postarea de pe 18 decembrie 2015, privind participarea la Consiliul European

Boac Daniel Camelia Muresan: Domnule Ciolos! Am vazut ca mentineti aceasta lege a CAS-ului! Si dupa cum scrie acolo Se pare ca dumneavoastra aveti pretentia ca si cei care sunt legal in diaspora sa plateasca aceasta „dare” nedreapta! Tin sa va spun ca daca este asa atunci Se pare ca dumneavoastra nu intelegeti mecanismele europene si nici Constitutia Romaniei!
Dacian Cioloş: Contribuțiile sociale obligatorii pentru cei care nu realizeaza venituri se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj. 

Comentarii la postarea de pe 17 decembrie 2015, privind participarea la Consiliul European

Michelle Hera: Foarte tare! Daca va mai ramane timp poate va preocupati si de problemele romanilor….Cum ar fi faptul, ca un imigrant ar primi mai multi bani decat un muncitor roman, in conditiile in care majoritatea muncitorilor romani sunt plecati la munca in strainatate! Adica nu aveti bani si locuri de munca pt romani, dar pt imigranti aveti……Totul este cu fundul in sus in tara asta, romanii nu au spitale, scoli, profesorii pleaca in strainatate la munca de 2 bani, medicii se auto-exileaza, dar programe de integrare si adaptare a imigrantilor puneti la dispozitie……REZOLVATI INTAI PROBLEMELE ROMANILOR!
Dacian Cioloş: Va asigur ca prezenta mea la Bruxelles e tot in interesul românilor. Am ales sa fim membri UE si daca nu folosim acest statut in mod activ, tot românii pierd.

Larisa Lara: Vai, aveti acelasi gen de mesaje ca si presedintele! Vorbiti fara sa spuneti ceva! Care este subiectul discutiei, care sunt rezultatele, ce actiuni comune vor fi adoptate? Ca sa fie pe intelesul dvs.: vous avez adopté la langue de bois, monsieur Ciolos!
Dacian Cioloş: Am discutat despre sprijinul acordat Republicii Moldova. Am dat azi detalii intr-o conferinta de presa. 

Comentarii la postarea de pe 9 decembrie 2015, privind comemorarea victimelor Colectiv

Lau Ovy: Domule Priministru ce se intampla cu salariu minim pe economie, sa inchetat? De ce? Va luati dupa faptele rele ale conducatorilor din India si Brazilia ca neindreptateste pe muncitor in plata lui? Credeti ca aceasta este drept inaintea Creatorului?
Dacian Cioloş: Stiu cat de greu e pentru cei cu salarii mici, fiți convins. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evităm sa creăm o problema vrând sa rezolvăm alta. 

Comentarii la postarea de pe 17 noiembrie 2015, privind viziunea despre guvernare

Anca Moldovan: Cand incepeti guvernarea , inainte sa propuneti ceva , ganditi-va de 10 ori si nu o data . Sa nu se mai intâmple cum a fost cu cele doua nominalizari . Ieri propunem ceva si a doua zi ne razgandim . Oricum veti avea o misiune grea . Mentalitatea politicienilor români nu s-a schimbat in 26 ani dar de pe o zi pe alta . Pana nu înfig cutitul in rana , ei nu se lasa !
Dacian Cioloş: Nu cunosti omul decat dupa ce il vezi. De aceea mai poti gresi. Dar cred ca important e sa nu persisti in gresala.

Marian Bogorodea: Cerinte strada:1.Vrem 300 nu 600.-2.Primari in doua tururi.-3.Fara imunitate pentru parlamentari.–Promisiune guvern Dacian Ciolos :1.300 nu 600.-2.Primari in doua tururi.-3.Fara imunitate pentru parlamentari. Program de guvernare cu care se prezinta guvernu Dacian Ciolos in parlament….1.Continuam cu 600 nu 300.-2.Primarii intrun singur tur.-3.Imunitatea ramane…..poate nu sunt eu prea destept dar e guvernDacian Ciolos sau guvern Victor Ponta?Ne-am luat-o…IAR…v-ati vandut si voi pentru voturi…toti o apa si un pamant.
Dacian Cioloş: Va inteleg, dar ceea ce spuneti dvs trebuie sa decida Parlamentul. Va sfatuiesc sa va cantariti f bine votul pe care il veti da anul viitor la alegeri.

Mihai Pahontu: Domnule Ciolos, nu am reusit sa inteleg nici nominalizarea Elisabetei Lipa. Ati stat vreodata de vorba cu dansa? Presupun ca nu. Managementul Elisabetei Lipa este zero. Este un om modest in gandire. Nu cred ca ar fi rau daca v-ati face timp sa vorbiti cu dansa, macar cateva minute.
Dacian Cioloş: Am stat de vorba, desigur. Din cate stiu este manager la clubul Dinamo. 

Comentarii la postarea de pe 17 noiembrie 2015, privind echipa de guvernare

Bogdan RB: La sanatate este propus un copil ce nu si-a terminat inca rezidentiatul ? Are un curs de management spitalicesc de 4 luni; mai putina „experienta” decat orice student la ASE in anul II. Se pare ca nici dumneavoastra nu va este rusine.
Dacian Cioloş: Am prin neatentie si mi-am asumat. O gresala recunoscuta se poate corecta, pe cand o minciuna nu. Incepeam cu stangul daca nu recunosteam eroarea… Voi fi cinstit cu mine insumi si cu ceilalti tot timpul, cu riscul de a fi criticat.

Citeşte şi: 

Liviu Dragnea, cel mai înjurat politician pe Facebook. Legea Defăimării i-a adus peste 4.000 de comentarii negative