Dacian Cioloş, despre demiterea lui Vlad Alexandrescu: Nu am să revin asupra acestei decizii

Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de a-l demite pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. Premierul spune că felul în care acţionează un ministru în situaţie de criză este foarte important pentru gestionarea întregului domeniu de care este responsabil. Dacian Cioloş spune că reformele iniţiate de ministrul revocat vor fi continuate.

03 mai 2016, 12:57
Dacian Cioloş, despre demiterea lui Vlad Alexandrescu: Nu am să revin asupra acestei decizii

Dacian Cioloș a declarat marți, după revocarea din funcție a lui Vlad Alexandrescu, că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză, cum a fost cea de la Opera Naţională, este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul.

„Am propus astăzi domnului președinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii și numirea doamnei Corina Șuteu în această funcție. Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din București este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluționa ulterior situații similare într-un mediu profesional cum este cel al Culturii. Regret totuși că am ajuns aici și mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înțeles să-și încheie mandatul. Dar țin să-i mulțumesc pentru inițiativele bune pe care le-a avut în acest Guvern și doresc să confirm interesul și determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Șuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme și care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Premierul a mai susținut că îi va cere noului ministru al Culturii „să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituții cum este Opera Națională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program și să se deschidă spre colaborări internaționale, oferind și valorilor din România un statut social și financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor”.

Cioloș a spus, de asemenea, că Guvernul va continua inițiativele de subscripție publică pentru opera ”Cumințenia Pământului” și că intenționează să promoveze, după alegeri, mai multe „alternative viabile de dezvoltare”, pentru locuitorii din zona sitului Roșia Montana.

„Prin decizia pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, Roșia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A și așa va rămâne. Așa cum i-am spus și domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecție și să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale intenționăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, cinematografiei vor fi continuate”, a precizat prim-ministrul.

Premierul Dacian Cioloş a trimis, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi nominalizarea Corinei Şuteu pentru acest portofoliu.

Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului preşedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Şuteu, în dorinţa de a continua procesul de reformă„, a afirmat premierul Dacian Cioloş prin intermediul unui comunicat de presă.

Citeşte şi: Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a fost REVOCAT din funcţie. Corina Şuteu, nominalizarea premierului