Dacian Cioloş: Facilitatea de la Deveselu este destinată exclusiv legitimei apărări

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la Deveselu, că scutul antirachetă respectă prevederile Cartei ONU şi este destinat exclusiv apărării legitime împotriva ameninţării cu rachete balistice, nefiind îndreptat împotriva cuiva anume.

12 mai 2016, 10:13
Dacian Cioloş: Facilitatea de la Deveselu este destinată exclusiv legitimei apărări

„Facilitatea de la Deveselu respectă pe deplin prevederile Cartei ONU şi nu este îndreptată împotriva cuiva anume, este un mijloc destinat exclusiv legitimei apărări împotriva ameninţărilor cu rachete balistice, întăreşte totodată capacitatea NATO de apărare antirachetă şi extinde aria de acoperire şi protecţie pentru statele aliate sudice şi centrale din Europa, reducând semnificativ riscul unor eventuale atacuri balistice din afara spaţiului euro-atlantic”, a spus premierul la inaugurarea Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

Cioloş a calificat acest eveniment drept un moment cu o importanţă specială „atât pentru România cât şi pentru Statele Unite ale Americii cât şi pentru Alianţa Nord Atlantică şi securitatea europeană în ansamblul său”, în contextul în care mediul de securitate continuă să fie ameninţat.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre activarea scutului antirachetă de la Deveselu: Are rol strict DEFENSIV VIDEO

„Mediul de securitate continuă să fie afectat de provocări, ameninţări şi riscuri la adresa spaţiului european şi euro-atlantic. În vecinătatea estică observăm atât perpetuarea conflictelor îngheţate, cât şi apariţia unor conflicte noi, ceea ce confirmă, dacă mai era cazul, importanţa strategică a regiunii Mării Negre în ecuaţia de securitate şi stabilitate a zonei euro-atlantice. În proximitatea sudică, pe fondul instabilităţii din regiunea orientului Mijlociu şi Nordului Africii, asistăm la amplificarea fără precedent a fenomenului migraţionist necontrolat, dublat de ameninţarea teroristă şi proiectarea riscurilor de securitate asociate ISIL-Daesh în Europa”, a mai spus premierul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, proiectul transpune în practică viziunea propusă prin Strategia Naţională de Apărare a ţării iar ţara noastră „demonstrează încă odată că este un actor predictibil şi un aliat de încredere”.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat joi în prezenta premierului Dacian Cioloş şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum şi a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work.