Dacian Cioloş interzice difuzarea interviului luat de TVR pentru emisiunea Viaţa Satului. Reacţia TVR UPDATE

Premierul Dacian Cioloş interzice difuzarea interviului luat de TVR pentru emisiunea Viaţa Satului la altă dată decât cea negociată iniţial, care a trecut: 27 noiembrie. Dacian Cioloş spune că nu s-a schimbat nimic faţă de termenii iniţiali, negociaţi înainte de luarea interviului. Conducerea TVR a luat decizia de a amâna difuzarea interviului după campania electorală, pentru a nu fi considerat publicitate electorală.

29 nov. 2016, 10:23
Dacian Cioloş interzice difuzarea interviului luat de TVR pentru emisiunea Viaţa Satului. Reacţia TVR UPDATE

UPDATE Irina Radu, preşedinte – director general al Televiziunii Române, a declarat pentru News.ro că a convocat marţi Comitetul Director, pentru a elabora un răspuns oficial, după ce prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut ca interviul acordat TVR1 să nu mai fie difuzat.

 

Premierul Dacian solicită, într-un comunicat, ca TVR să nu mai difuzeze interviul solicitat pe 23 noiembrie pentru a fi dat pe post pe 27 noiembrie, la emisiunea Viaţa Satului. Premierul afirmă că nu s-a schimbat nimic în condiţiile negociate iniţial şi că difuzarea la altă dată, după alegerile de pe 11 decembrie, ar însemna răspândirea de informaţii perimate.

„Având în vedere decizia de amânare a difuzării interviului acordat de Premierul Dacian Cioloș emisiunii „Viața Satului”, precum și argumentele invocate de conducerea SRTV în comunicatul de presă care ne-a fost transmis duminică, 27 noiembrie, suntem în măsură să vă comunicăm poziția oficială a Prim-ministrului pe acestă temă:

  • Premierul Dacian Cioloș se pronunță categoric împotriva difuzării interviului la o altă dată, alt interval orar sau alt canal al SRTV în afara celor agreate cu realizatorul emisiunii înainte de înregistrarea interviului, adică 27 noiembrie 2016, ora 10:45 pe canalul TVR 1 în cadrul emisiunii „Viața satului”
  • Prim-ministrul Dacian Cioloș nu autorizează difuzarea interviului într-un spațiu de dezbatere electorală al nici unui partid având în vedere că scopul și conținutul interviului au fost exclusiv subsumate interesului cetățenilor cu privire la politicile publice și acțiunile Guvernului în domeniul agricol și nu vizează în nici un fel campania electorală, partide sau oameni politici.
  • În cadrul interviului acordat, premierul a menționat o serie de informații de interes pentru fermieri și a punctat rezultate la zi, raportate până la momentul înregistrării interviului. Ori, transmiterea cu aproximativ trei săptămâni mai târziu a interviului ar necesita actualizarea unor informații cuprinse în respectiva înregistrare. În spiritul deontologiei profesionale și din respect fata de dreptul telespectatorilor la o informare corectă și completa, vă solicităm să luați în considerare aceste argumente și din acest moment să nu difuzați pe canalele SRTV sau pe alte canale online interviul acordat cu bună credință de prim-ministrul Dacian Cioloș, la solicitarea TVR, pe 23 noiembrie.
  • Este regretabil faptul ca SRTV a schimbat condițiile de difuzare a interviului după înregistrare, având în vedere că între timp nu au intervenit alte elemente care să modifice contextul în care a fost realizat interviul”, se arată în comunicatul remis de Guvern în numele premierul Dacian Cioloş.

Preşedintele CA al TVR Irina Radu a fost audiată luni în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, solicitarea fiind făcută în urma refuzului TVR de a difuza un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş.

Irina Radu a respins acuzaţiile de cenzură primite pentru că TVR nu a difuzat un interviu cu premierul Dacian Cioloş, susţinând că interviul va fi planificat la o altă dată.

„Da, mi-am dat OK-ul pe această decizie şi am dat şi explicaţiile. Cred că se văd destul de clar din comunicat. (…) Cenzură… Toate televiziunile au titrat: «Cenzură la TVR». Cenzură nu asta înseamnă. Cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu 10 minute, iar 30 tăiate. Aia înseamnă cenzură! Aşa s-a vorbit despre o altă planificare şi nu înţelegem de ce neapărat trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca jurnalist, îmi crează suspiciuni”, a declarat Irina Radu după audierile din Parlament.

Citeşte şi: Irina Radu, la audierile din Parlament: Nu a fost cenzură. Interviul cu Dacian Cioloş va fi planificat la o altă dată