Dacian Cioloş, la Academia de Poliţie: „Ascultaţi ordinele superiorilor, dar acţionaţi mereu cu conştiinţa împăcată”

Premierul Dacian Cioloș a deschis anul universitar la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București și a transmis un mesaj tuturor prezenți la eveniment.

29 sept. 2016, 07:26
Dacian Cioloş, la Academia de Poliţie: „Ascultaţi ordinele superiorilor, dar acţionaţi mereu cu conştiinţa împăcată”

Dacian Cioloş, avertisment pentru poliţişti la deschiderea noului an universitar de la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. Premierul spune că deşi ofiţerii de poliţie sunt obligaţi să asculte ordinele superiorilor, ei trebuie să îşi spună punctul de vedere şi să acţioneze mereu cu conştiinţa împăcată. 

Pentru ca mintea, inteligenta să vă ajute să asimilați cunoștințele necesare pentru a duce la bun sfârșit misiunile. Vă recomand că dincolo de minte, inteligență, să vă puneți la lucru conștiința, să aveti încredere în ceea vă va dicta si vă va spune sufletul dumneavoastră, ceea ce vă spune conștiința. În calitate de ființe umane, de oameni, de catățeni. Dincolo de minte, dincolo de acestea, v-a adus o alegere. Sunt convins că pe parcursul activității dumneavoastre prodigioase, în acest moment al istoriei României, veți avea nevoie de o conștiința pe care să o ascultați si să o aplicați. De foarte multe ori  veti fi pusi in fata constiinței dumneavoastră pentru a face anumite alegeri, a declarat Cioloș, la festivitatea de deschidere.

După ce în discurs a făcut apel de mai multe ori la importanța îndeplinirii ordinelor, ținând cont însă și de conștiința fiecăruia, premierul a fost întrebat dacă s-a gândit și la cazul polițistului Bogdan Gigină.

Cred că nimeni, absolut nimeni în această țară nu are dreptul să ceară cuiva, unui subordonat, și să-și folosească forța și autoritatea pe care i-o dă uniforma în primul rând, și legea, nu poate să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea și să-i respecte pe cetățenii pentru care lucrează. Pentru că subordonații nu lucrează pentru șefii lor, ci lucrează pentru cetățenii lor. Șefii lor sunt cei care trebuie să îi îndrume. (…) Cu cât conștiința ne va ghida mai mult în alegerile și în deciziile pe care le luăm, și la nivel individual, și la nivel colectiv — dar aici e vorba mai ales de nivel individual, pentru că atunci ești în față cu conștiința ta… — cu cât mai mult vom învăța să ne ascultăm conștiința cu atât mai repede o să evoluăm ca societate”, a răspuns Dacian Cioloș.

De asemenea, întrebat ce poate să facă un subordonat dacă un ministru îi cere să se deplaseze „în goană” prin București, Cioloș a replicat: „El poate să iasă la raport și cred că atunci când îți spui punctul de vedere foarte clar ești cu conștiința împăcată„.

Dacian Cioloș a subliniat că în orice instituție „unde trebuie să fie disciplină e firesc că trebuie să asculți ordinele șefilor”.

Dar ordinele șefilor care trebuie să se bazeze pe lege și care să se bazeze pe integritate. Însă sunt momente în care acești oameni vor fi singuri în fața unor situații unde vor trebui să facă anumite alegeri. (…) Ei au jurat aici pentru niște valori și cred că acele valori trebuie să le ghideze conștiința. Cred că e important să înțelegem nu că nu trebuie să execuți un ordin, dar că trebuie în primul rând să fii cu conștiința împăcată atunci când faci un anumit lucru„, a adăugat premierul.