Dacian Cioloş participă miercuri la summitul SEECP de la Sofia

Premierul Dacian Cioloș participă miercuri la reuniunea de la Sofia a șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

31 mai 2016, 17:01
Dacian Cioloş participă miercuri la summitul SEECP de la Sofia

Potrivit unui comunicat al Executivului, reuniunea este organizată de Bulgaria, care deține președinția în exercițiu a SEECP, și marchează două decenii de la înființarea acestei structuri de cooperare regională, la care participă 12 țări, printre care și România.

La reuniune va fi adoptată Declarația comună cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a SEECP.

Premierul Dacian Cioloș va susține un discurs în prima parte a sesiunii plenare a summitului și va avea ulterior o întrevedere cu omologul său bulgar, Boyko Borissov, urmată de declarații de presă comune.

De asemenea, șeful Guvernului român va participa la dejunul oficial oferit de președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, în onoarea oficialilor prezenți la summit.

Principalele teme pe agenda reuniunii vizează aspecte legate de evoluțiile în plan regional și perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest.

Potrivit MAE, Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură neinstituționalizată, fiind singurul forum din sud-estul Europei provenit și gestionat de statele din regiune.

Statele participante la SEECP sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Moldova, Muntenegru și Slovenia.