Dacian Cioloş propune platforma România 100 pentru perioada de după alegeri. Care sunt obiectivele şi priorităţile sale

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, luni, o platformă program de guvernare despre care crede că ar putea fi funcţională şi după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, prin continuarea schimbării începute odată cu numirea la Palatul Victoria a guvernului pe care l-a condus în ultimul an.

RomaniaTV.net
17 oct. 2016, 16:40
Dacian Cioloş propune platforma România 100 pentru perioada de după alegeri. Care sunt obiectivele şi priorităţile sale

„De ce ? Am promis că nu voi candida în aceste alegeri și că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent. Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de #Colectiv. În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas același”, scrie Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Premierul spune că a vrut să arate în ultimul an, alături de colegii săi din Executiv, că „România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate”, bazându-se pe o administrare deschisă şi în interesul public, pe dialog cu oamenii şi printr-o administrație „profesionistă și nu politizată”.

„Pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară. În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani – 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine”, a mai scris premierul pe pagina sa de socializare.

Principiile propuse în programul de guvernare sunt înlăturarea corupţiei care duce la sărăcie şi la subdezvoltare şi responsabilizarea clasei politice. „După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari și oameni de stat vizionari, în serviciul cetățenilor”, se arată în programul propus pe platforma ro100.ro.

Dacian Cioloş mai susţine „o Românie guvernată cu bun simţ”, „în care fiecare muncește și este plătit cinstit”, „o Românie fără sărăcie” şi cu o economie competitivă.

Educaţia şi Sănătatea sunt, de asemenea, printre priorităţile noului program de guvernare, în condiţiile în care ambele domenii sunt decredibilizate în prezent.

Programul are şi câteva obiective pentru primele 100 de zile de guvernare, prioritare fiind restructurarea Executivului prin reducerea numărului de miniştri şi comasarea unor ministere, restructurarea administraţiei centrale pentru eliminarea riscului suprapunerii de atribuţii, construirea guvernării pe obiective trans-sectoriale sau prioritizarea cheltuielilor publice.

Printre proiectele naţionale enumerate în programul amintit se numără reforma administraţiei publice, modificarea legii privind salarizarea unitară a bugetarilor, operaţionalizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, crearea unui Program naţional pentru sprijinirea antreprenorilor, stabilirea unui portofoliu de proiecte de investiții de interes național, care să beneficieze de fonduri europene și buget național în domeniile sănătate, educație, infrastructură mare, Revizuirea legislației și crearea unui Program național pentru păduri, Continuarea și îmbunătățirea programului de prevenire și gestionare a riscurilor de cutremur și alte catastrofe naturale.