Dacian Cioloş: Provocarea cea mai mare este să evităm riscul unei falii între două Românii

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că provocarea cea mai mare pentru perioada de după alegeri este de a se evita crearea unei falii între cei care acceptă să voteze persoane controversate și cei care doresc reforme și integritate.

06 dec. 2016, 13:43
Dacian Cioloş: Provocarea cea mai mare este să evităm riscul unei falii între două Românii

„Provocarea cea mai mare pentru noi, în perioada care vine, este să evităm și să reducem pe cât posibil riscul unei falii între două Românii, între acea parte din România care, din diferite motive, care pot fi discutate, obiective sau subiective acceptă să voteze astfel de oameni (n.r. — persoane controversate) și acea parte a României care își dorește schimbare, care își dorește reforme și care își dorește aplicarea unor criterii de integritate, de bun simț, care nu pot fi legiferate și nu e cazul să fie legiferate. Provocarea cea mai mare pentru un viitor Guvern și pentru partidele politice este să contribuie la eliminarea sau măcar la reducerea acestui risc de falie, care poate fi creat în mod artificial prin comportamentul pe care îl au forțele politice”, a spus Cioloș, la o dezbatere organizată de Grupul de Dialog Social.

De asemenea, Cioloș a adăugat că nu va accepta oameni cu probleme de integritate într-un viitor Guvern așa cum a procedat și cu Executivul pe care l-a condus până acum.

„În mod clar, pentru mine, într-un Guvern pe care l-aș conduce sau din care aș face parte, în măsura în care aș avea un cuvânt de spus — și clar ca și prim-ministru cred că aș avea un cuvânt de spus — nu aș putea să accept să lucrez cu persoane asupra cărora planează acest gen de suspiciuni rezonabile și acesta este principiul pe care l-am și aplicat și în acest an. (…) Aceleași principii, care de altfel sunt explicate și în platformă (România 100 — n.r.), le-aș aplica și la un Guvern pe care l-aș conduce cu atât mai mult cu cât el ar fi susținut de partide și, în accepțiunea mea, un Guvern nu se poate constitui doar prin impunerea anumitor oameni de către partide spunând această persoană cu numele și prenumele acesta trebuie să facă parte din Guvern. Cred că și prim-ministrul trebuie să aibă un cuvânt, chiar ultimul cuvânt asupra persoanelor, respectiv asupra indivizilor — nu vorbesc aici de proporții, de reprezentare a unui partid sau altul în funcție de negocierile din eventuala coaliție sau alianță—, dar asupra persoanelor și nu numai pentru a mă asigura de integritatea lor, dar și pentru că din punctul meu de vedere Guvernul trebuie să fie o echipă”, a explicat șeful Executivului, potrivit Agerpres.