Dacian Cioloş s-a întâlnit cu Angela Merkel. Ce au discutat cei doi oficiali UPDATE

Premierul Dacian Cioloș efectuează, joi, o vizită oficială la Berlin, la invitația cancelarului federal german, Angela Merkel, întrevederile aflate pe agendă vizând întărirea relațiilor bilaterale cu Germania și stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană. Din delegația oficială condusă de premierul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, și șeful Cancelariei primului-ministru, Dragoș Tudorache.

07 ian. 2016, 07:22

UPDATE 15.30 Cancelarul german Angela Merkel şi premierul Dacian Cioloş au susţinut o conferinţă de presă comună.

Angela Merkel a declarat că relațiile economice româno-germane se vor intensifica în primăvara acestui an, cu condiția ca sistemul de justiție din România să fie îmbunătățit în continuare și să fie combătută corupția.

„În primăvară o să avem mai multe activități pentru a intensifica relațiile economice. Există o condiție — și am discutat și acest lucru — este ca sistemul de drept, de justiție să fie îmbunătățit în continuare, să fie combătută corupția. Există succese considerabile în ultimul timp și Guvernul domnului Dacian Cioloș (…) lucrează cu multă energie în ceea ce privește această sarcină, care este e o condiție foarte importantă„, a afirmat Merkel.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a arătat că „Germania e un partener de importanță strategică pentru România”.

„Germania este primul partener comercial al României, cu 20 % din schimburile comerciale pe care România le realizează sunt cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual. (…) Am discutat despre prioritățile pe care Guvernul meu le are pentru acest an, care se concentrează în primul rând pe o reformă și o eficientizare a administrației, pe o viziune a dezvoltării economice pe termen lung și pe o predictibilitate atât din punct de legislativ, cât și fiscal și financiar„, a spus Cioloș.

Acesta a adăugat că are intenția să revină până în primăvara acestui an în Germania, „pentru o vizită mai aplicată în anumite landuri”, în vederea stimulării cooperării economice dintre cele două țări.

„Vrem sa avem un spatiu Schengen solid, vrem sa facem parte din acest spatiu.  In chestiunea refugiatilor, stiti pozitia noastra, suntem deschisi la dialog, ascultam ce spun si celelalte state„, a mai precizatCioloş. 

Întrebată cat de actuala mai este tema Schengen şi dacă Romania este pregatita inclusiv tehnic pentru aderare, Merkel a spus: „Cred ca proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate. Trebuie sa rezolvam problema migratiei ilegale. Controalele temporare la granitele interne sunt o chestie temporara si sunt parte a acordurilor Schengen.

Cred ca Schengen e un lucru foarte apreciat de cetatenii europeni, dar e si un instrument foarte bun pentru cresterea economica.  E corect ca Romania a facut foarte multe eforturi si reforme in apararea granitelor, asteptam insa urmatorul raport al Comisiei privind coruptia. Asteptam sa vedem ca in acest raport se regasesc toate eforturile Romaniei de a combate coruptia astfel incat Romania sa adere pas cu pas.”

„Romania a facut eforturi foarte mari in combaterea coruptiei. Dincolo de procesul tehnic al aderarii, guvernul va continua eforturile de combatare a coruptiei, astfel incat progresele sa se regaseasca si in raportul CE. Speram ca acest lucru va duce in perioada urmatoare si la aderarea la Schengen. Ne dorim un spatiu Schengen securizat, solid„, a adăugat Cioloş.

UPDATE 13.45 Premierul Dacian Cioloș a început joi vizita oficială în Germania. Prim-ministrul român a fost întâmpinat la sediul Cancelariei Federale din Berlin de omologul său, Angela Merkel. Din cauza vremii nefavorabile, s-a renunțat la ceremonialul militar, așa cum era prevăzut inițial, scrie Agerpres.

Premierul Cioloș participă la un dejun de lucru cu cancelarul german Angela Merkel, care va fi urmat de o conferință de presă comună. 

Șeful Executivului de la București se va întâlni în cursul după-amiezii cu președintele Bundesrat-ului, Stanislaw Tillich, și cu membri ai Grupului de prietenie româno-german din Bundestag.

Seara, la Ambasada României, premierul va discuta cu reprezentanți ai diasporei românești din Germania.

_____________________________________________________________________________

Întrevederile aflate pe agendă vizează întărirea relațiilor bilaterale cu Germania și stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Vizita oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relațiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri„, se arată în document.

În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea o întrevedere cu cancelarul federal german Angela Merkel, urmată de un prânz de lucru și de o conferință de presă comună. De asemenea, prim-ministrul Cioloș va avea întâlniri cu reprezentanți ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag și ai comunității românești din Germania.

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din comerțul exterior al țării noastre, informează Executivul.

Schimburile comerciale bilaterale au crescut în medie cu 8-10% în cursul ultimilor 6 ani. În 2014 s-a atins nivelul record de 21,3 miliarde euro (din care exportul românesc 10,1 miliarde euro, iar cel german 11,2 miliarde euro). Potrivit datelor statistice BNR din 30 septembrie 2015, Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro).

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, vizită la Berlin. Cât costă avionul cu care premierul pleacă în Germania

Programul vizitei oficiale în Germania:

12.30 Ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a prim-ministrului Dacian Cioloș la sediul Cancelariei Federale

13.45 Conferință de presă comună

15.30 Întrevedere cu reprezentanții grupului parlamentar de prietenie germano-român din Bundestag

16.40 Întrevedere cu Stanislav Tillich, președintele Bundesrat

18.00 Întrevedere cu reprezentanți ai diasporei din Germania

 

 


Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că relațiile economice româno-germane se vor intensifica în primăvara acestui an, cu condiția ca sistemul de justiție din România să fie îmbunătățit în continuare și să fie combătută corupția.

„În primăvară o să avem mai multe activități pentru a intensifica relațiile economice. Există o condiție — și am discutat și acest lucru — este ca sistemul de drept, de justiție să fie îmbunătățit în continuare, să fie combătută corupția. Există succese considerabile în ultimul timp și Guvernul domnului Dacian Cioloș (…) lucrează cu multă energie în ceea ce privește această sarcină, care este e o condiție foarte importantă”, a afirmat Merkel într-o conferință de presă comună cu premierul român.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a arătat că „Germania e un partener de importanță strategică pentru România”.

„Germania este primul partener comercial al României, cu 20 % din schimburile comerciale pe care România le realizează sunt cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual. (…) Am discutat despre prioritățile pe care Guvernul meu le are pentru acest an, care se concentrează în primul rând pe o reformă și o eficientizare a administrației, pe o viziune a dezvoltării economice pe termen lung și pe o predictibilitate atât din punct de legislativ, cât și fiscal și financiar”, a afirmat premierul Cioloș.

Acesta a adăugat că are intenția să revină până în primăvara acestui an în Germania, „pentru o vizită mai aplicată în anumite landuri”, în vederea stimulării cooperării economice dintre cele două țări.